Taaskord leidis kinnitust, et septembri keskpaigani külvatud talinisud on kõige paremini talvitunud, külmast vähem kahjustada saanud ning näitavad praegu ka kõige vähem toitainete puudusest tulenevat stressi välja.
Ühed ilusamad silma jäänud põllud külvati teadaolevalt sügisel septembri esimestel päevadel – sügisel oli küll veidi hirm, et taimik kasvab liiga suureks, kuid nüüd saab öelda, et külviaja valik läks täppi. Need taimed pole praeguseks ka väga värvi muutnud, sest sügisel kogutud varuaineid ja suhkruid on jagunud. Näha on vaid, et leheotsad, mis on mingil perioodil olnud lumest väljas, on saanud külma ja seetõttu valkjas-kollased. Sellistel põldudel on kindlasti potentsiaali kasvatada omaniku hea hoolega suur ja kvaliteetne saak.

Kahjuks leidis ka põlde, kus mitme teguri koosmõjul taimiku hävinuks võis lugeda. Väga hiline külv, liivakas muld, oder eelviljaks ning ka suur väli, kus tõenäoliselt tuulekülm lume pealt minema puhus ning väiksed taimed hukkusid.

Huvitav oli näha, et kui vahepeal põldudele tekkinud seisuvesi pigem hirmutas, et põldudele jäävad neisse kohtadesse tühimikud, siis praeguseks on need põlluosad vastupidiselt rohelisemad. Võib selgituseks ehk arvata, et kui lumi põldudelt ära sulas, kuid temperatuur suhteliselt madalaks läks, siis seisuvesi vastupidiselt kardetule hoopis kaitses ja hoidis taimi soojas. Õnneks vesi ei lämmatanud taimi nii kaua, et need õhupuuduse tõttu surnud oleksid. Iga kevad on erinev ja üllatab.

Talirapside puhul on taaskord soovitus mitte ehmuda põllu üldisest kollasest toonist, mis tuleneb suurte vanade lehtede hävimisest, vaid vaadata leheroseti sisse – kõik elab ja on roheline. Rapsitaime südamikud on samuti läinud lillakas-punaseks – põhjuseks järjest erksamalt paistev päike, mis päeval soojendab lehti piisavalt palju, et taimed hakkavad nö talveunest ärkama. Samal ajal aga mullatemperatuur on veel 0 kraadi ümber, mistõttu taim ei saa juure kaudu veel mullast toitu kätte.

Kahjuks pole Eestis enam piirkonda, kus ristõieliste nuutrit muldades pole. Sügisel leidis juba nii mitmelgi põllul ja ka väga väikestel talirapsi taimedel juurtel nuutrile omaseid pahkasid – tänu võrdlemisi pehmele talvele on haigus end väga hästi tundnud ja nüüdseks kasvanud juurel juba nii suureks, et on taimed mullast välja kergitanud.
Nuuter on limaseen, millel on nii palju erinevaid vorme, et head fungitsiidi tõrjeks kahjuks ei leidu. Abiks on vaid õige sordi valik.