Põllukülastusi tehes teeb tõeliselt rõõmsaks, et taliteraviljade põllud on viimasel ajal tõeliselt hästi taastunud ja põllud muutuvad järjest rohelisemaks. Kui nädal-poolteist tagasi oli juurdekasvu näha pigem vaid narmasjuurtel, siis nüüdseks on silmnähtavalt kasvama hakanud ka uued lehed. Teravili on praegu võrsumisfaasis ning jahe ilm ja piisav niiskus mullas soosivad paremat võrsumist. Ka põllud, mis olid varakevadel pigem kehvemapoolsed, on praeguseks positiivselt üllatanud.

Praegune külmaperiood ja öökülmad pole ka taliteraviljadele õnneks kahju teinud, sest eelnev soojem aeg oli piisav selleks, et taimed suutsid kiirelt areneva juuresüsteemiga mullast toitaineid juba kätte saada. Mõned nädalad tagasi oli küll märgata kõikjal Eestis mõningast leheotste purpurseks-punakaks muutumist, mis tõenäoliselt oli peamiselt põhjustatud fosforipuudusest, kuid praeguseks on ka see taandunud.

Igal juhul saab praegu öelda, et märtsi lõpul-aprilli alguses esimesel võimalusel väetiste andmine (kiire vedel/mineraal lämmastikväetis, fosforiga väetised, KCl, MgSO₄) oli õigustatud ja toetab nüüd taimede kiiret taastumist ja vastupanuvõimet külmastressile. Kuigi muld on olnud siiski veel suhteliselt külm, on taimed tänu heale juurestiku arengule ja piisavale niiskusele üllatavalt hästi väetisi omastanud. Aprilli lõpp toob ka oodatud soojemad ilmad, mis toob kaasa kindlasti taimede kiire kasvu, seega parim on jätkata väetusplaaniga ka praegu, mitte jääda liiga kauaks ootama ja tekitada võrsumisfaasis taimedele toitainete kättesaamises “tühja auku”.

Öökülmade jätkumisel on soovitus mitte kiirustada taimi aminohapete või leheväetistega turgutama! Jahedate temperatuuridega on pritsimise kasutegur väike ja oodatud tulemust ei saa.

Kindlasti ei tohi praegu pritsida fungitsiide ja võrsumist soodustavaid kasvuregulaatoreid, sest pritsimisele järgnevad miinuskraadid tekitavad taimedele suure tõenäosusega tõsise kahjustuse. Varasemad kogemused on seda igal aastal tõestanud.

Parem on hetkel pritsimisega mitte tegeleda, sest kasu on peaaegu olematu ja hullemal juhul võib kaasa tuua negatiivse järelmõju. Taliteraviljade põllud on sel aastal tugeva potentsiaaliga, seda tuleb hoida!