10. aprillil külvatud kaeraseemnel on praeguseks arenenud maksimaalselt kuni 1 cm pikkune idu. Ühtegi tärganud külvirida kusagil Eestis siiani näinud pole, kuid selle nädala lõpp ja järgmise nädala algus tõenäoliselt muudab paljugi.

Kaera seemnete idanemiseks on tarvis suhteliselt madalat temperatuuri, 1-2° C, kuid idanemine kiireneb tunduvalt temperatuuri tõustes üle 5° C.

Tärganud kaera oras on lühiajalisele külmale suhteliselt vastupidav, kindlasti palju tugevam kui oder. Kaer talub hästi mõõdukaid miinustemperatuure (-3 kuni -4° C), kahjustada võib saada, kui temperatuur langeb pikemaajaliselt madalamale kui -7° C. Meie praegust ilmaennustust ei tea uskuda ja ei julge pikka prognoosi vaadata, kuid loota võib, et nii külmasid temperatuure enam ei tule, et kohe tärkavad väiksed taimed kahju saaksid.

Selle aasta varased külvid pole kindlasti olnud vale otsus, sest kaera seemned on praegu õnneks täiesti eluvõimelised, idanevad ja tärkamine on siiski pisut varasem, kui praegu külviga alustades. Kuna külvamine ja selle õige aja leidmine on olnud niigi keeruline, siis see, mis juba maha külvatud, see hoiab ju praegu pisutki aega kokku. Kehtib ütlus “Parem varblane peos, kui tuvi katusel”.

Millised otsused tegelikult õiged on olnud, seda näeb järgneva kuu aja jooksul.