Esimestest herne- ja oakülvidest on praeguseks möödas juba kaks-kolm nädalat ja neil põldudel on seemet välja kaevates näha ka täiesti edukalt arenenud idu. Mullatemperatuur on küll erinevates Eestimaa paikades vahelduv – kuulda on olnud, et Lõuna-Eestis võib-olla vaevalt 5-6 °C, põhja pool jällegi ka 8 cm sügavuselt on mõõdetud 9-10 °C. See tähendab, et uba ja hernes arenevad praegu kenasti ja mulletoimelise umbrohutõrjega ei tohi hiljaks jääda.

Hernes, eriti aga uba, on väga tundlik varases idu- ja tärkamisfaasis herbitsiidi suhtes, seega kui idu on jõudnud juba mulla pinnale lähedale (1-1,5cm) võib herbitsiidi toimeaine kultuuri kahjustada ja tekitada kasvupidurdust ja korralikku kahju.

Sel nädalal on herbitsiidi pritsimiseks tingimused head, päevane temperatuur on soe, öösiti langeb küll kohati 0°C lähedale. Sellest tulenevalt teha pritsimine päeva esimeses pooles kuni pärastlõunani, mitte jätta viimaseid pritsisõite romantilisse päikeseloojangusse.

Muret on tuntud juba ka, et mulla pind kuivab ja näiteks külvamisel ka tolmab, siis meenutuseks siiski, et eelmisel aastal oli oa- ja hernepõldudel mullaherbitsiidide pritsimise ajal mai algul täielik põud – sel aastal on mullaniiskus peaaegu ideaalilähedane. Ainult pindmine kiht kuivab, niiskust allpool on piisavalt. Siiski soe soovitus on kasutada veekulu 200 l vähemalt, sest mullaherbitsiidide efektiivsus ja pikaajaline toime sõltub pritsis olevast veekogusest.

Praegu ka mitte ootama jääda vihma, sest kevad on juba niigi keeruline ja juhul, kui sadu toob palju millimeetreid niiskust, võib tekkida olukord, kui pritsimine lükkub nii kaugele edasi, et hernes ja uba juba tärkavad. Kui hernel on ka tärkamisjärgseid lahendusi, siis oa puhul tärkamisjärgset umbrohutõrjet pole võimalik teha muudmoodi kui kõplaga.

Rullimine on hea võimalus mullapinda tasandada ja lõhkuda ka külviga tekkinud mullapankasid, aga mitte rullida põlde, kus seemnetel on juba idu taga! Sellega lõhute halvimal juhul idu ja viite tärkamise % alla.

Samuti mitte rullida põlde, kus juba on pritsitud mullaherbitsiid! Rullimine lõhub herbitsiidist tekkinud kihi mulla pinnal ja kahjustab efektiivsust. Väga hea mõte pole ka peale herbitsiidi pritsimist kivikoristus või mis tahes mullapinna liigutamine.