Igasugune pritsimine, kui on öökülmaoht, on riski võtmine ja seda tõestas täna ka talinisu ‘Ramiro’ põld Tartumaal.

Kogu põllul oli juba kaugelt näha kergelt heledat tooni. Lähemale minnes selgus, et kõikidel taimedel on leheotsad kahjustatud ja kokku rullunud ning näha oli ka konkreetseid kõrvetatud laike lehtedel.

Antud põllul tegi kahju KAS32, mis pritsitud ca 10 päeva tagasi ja normiga 250 l/ha. Kahjustuse põhjustas kindlasti ka see, et taimed olid pritsimise hetkel juba liiga suured ja varasemapoolsed talinisud, nagu sort ‘Ramiro’ seda on, on KASi kasutamise ajast juba praeguseks välja kasvanud. Kogu kahjustust võimendasid ka järgnevate ööde miinuskraadid.

Kui ilmneb põllul taolist kahjustust mis tahes pritsimisest, siis soovitus on mitte minna kohe aminohapete ja leheväetistega taimi turgutama. Parim lahendus on lasta taimedel rahulikult kasvada ja areneda, uued lehed tulevad terved ja põld muutub nädalaga kindlasti palju rohelisemaks. Iga järjekordne pritsimine oleks omakorda järgmine stressiallikas.

Samuti, kui põllul on taimed juba taolises stressis, tuleks lasta neil soojemate ilmadega pisut kosuda enne, kui minna tegema herbitsiidi pritsimist.