Haned teevad põllumeeste elu keeruliseks igalpool Eestis ning nende hirmutamine on omaette ülesanne.

Kasutatakse mitmesuguseid levinud vahendeid, nagu posti külge seotud kile, tuules keerlevad “kotkasilmad” või lendlevad “röövlinnud”. Kõigi nende puhul on toimiv ja efektiivne aeg ikkagi suhteliselt lühike, sest hani on piisavalt tark lind, et ära õppida, et alguses hirmus asi tegelikult ju ringi ei liigu ja kohta ei vaheta.

Gaasipaugutid on ainsad, mille kohta öeldakse, et need ka tegelikult efektiivsed on, kuid kui põllud asuvad asustuse ja majade lähedal, siis pikematest vestlustest naabritega ei pääse.

Märgatud on veel, et hernepõlde, kus seemned on olnud puhitud, haned nii väga ei eelista, kui neil on lähipiirkonnas valikus puhtimata seemnetega põld.

 

Üks vägagi efektiivne ja ka pikemaajaliselt toimiv variant on põllule erinevate autode, masinate, kärude jms paigutamine. Seda on tehtud ka juba varasemalt sügisese rände ajal ning see tundub toimivat.

Haned kardavad selliseid suuremaid objekte põllul, sest sinna juurde saavad peituda erinevad vaenlased, kaasa arvatud inimene. Masin peab olema muidugi ka võimalikult põllu keskel, sest hani otsib parve maandumiseks just lagedaid alasid, kus vaenlase tulekut on kaugele näha.

“Ühe gaasipauguti eest saab osta mitu Golfi. Paugutiga ei tee talvel midagi, Golfiga saab näiteks jäärada sõita,” kommenteerib põllumees, kes on juba mitmendat hooaega põllule erinevaid masinaid viinud.

Hanede peletamiseks ei pea nüüd eraldi autosid ja romusid ostma, aga hea mõte suure probleemi korral võib-olla seisvat vanarauda ja hetkel mitte kasutuses olevaid kärusid või autosid töösse panna.