Hommikune kõne Valgamaa põllumehelt: “Kohal! Hernekärsakaid on herne põllul nii palju, et põhimõtteliselt on kuulda, kuidas närimine käib!”

Hernekärsakas

Hetkel vajavad jälgimist ja vajadusel tõrjet hiilamardikad ja varre-peitkärsakad talirapsipõldudel ja hernekärsakad herne- ja oapõldudel.

Temperatuurid on kõikjal Eestis kõrged, kohati juba kuni 25 kraadi.

Hernekärsakate pritsimine on parim teha päevasel ajal, kui putukad on aktiivsed, kuid ideaalis võiks lahuse aurustumise vältimiseks temperatuur pisut langeda ja pritsima minna õhtu poole. Kasutada kiiretoimelisi kontaktseid vahendeid ning pisut suurem veekulu kuuma ilmaga ei tee samuti paha.

Talirapside puhul soovitakse praegu enamasti pritsida putukatõrjet paagisegus kasvuregulaatorite ja leheväetistega. Siinkohal soovitaks küll kuumade ilmade jätkumisel igal juhul pritsima minna õhtul, kui on jahedam või varahommikul.

Varre-peitkärsakas

Hiilamardikas umbrohul

Hiilamardikate ja kärsakate tõrjumiseks ainuõige on süsteemne tõrjelahendus, sest see on kõige efektiivsem, kuna soojade ilmadega neid järjest rohkem põllule tulemas on. Süsteemse putukatõrje parim mõjuaeg on sõltuvalt taime kasvukiirusest nädal-poolteist.