Koos liblikõieliste ja suvirapsiga on ka kõrrelised umbrohud piisavalt kasvanud, et tõrje herbitsiididega on paras lähiajal plaani võtta. Kiirustada pole vaja, sest põhimõtteliselt pole võimalik kultuuri kasvufaasi poolest tõrjega eksida ega ka kultuurile kahju teha. Peamine kriteerium on ikka umbrohi – kas see on kõik tärganud ja tõrjeks sobivas suuruses.

Hernes ja suviraps on konkurentide suhtes rohkem tundlikumad, kui uba, seetõttu neis põldudes on ajastamine tähtsam. Oa puhul võib oodata ka nii kaua, et uba ise oleks kasvanud ca 10-15 cm, et saaks korraga teha segu herbitsiidist ja leheväetisest (boor, molübdeen jms).

Kultuuri (oa, herne ja suvirapsi) seisukohalt võib kõrreliste herbitsiide pritsida pikaajaliselt, põhimõtteliselt kuni õitsemiseni, kuid ajastada tuleks õigesti, et tõrje umbrohtudele oleks maksimaalse efektiivsusega.

Tuulekaera tõrjeks parim aeg on, kui tuulekaeral on arenenud 2-3 lehte. Siis on umbrohi kõige kergemini tõrjutav. Kõrreliste herbitsiidid mõjuvad edukalt ka pisut suuremale tuulekaerale, kui põllus on ka orasheina ja see veel pole piisavalt kasvanud, et tõrjet teha.

Tuulekaer hernepõllul

Orasheina puhul on õige tõrjeaeg, kui orashein on kasvatanud ka maapealset lehemassi ca 10-15 cm. Orasheina ei ole mõtet tõrjuma minna, kui umbrohi on alles 1-2.lehes, sest juba selleks ajaks on maa-alune risoom kasvanud ca 10 cm pikkuseks. Proovige, tõmmake orasheina välja ja vaadake, mis juuremass on mullas.

Selleks, et tõrje orasheinale mõjuks, peab taimel maapealset lehemassi olema piisavalt, et lehtedesse imenduks herbitsiidi nii palju, et see ka risoomideni jõuaks. Kui risoomi ei hävita, saab orashein vaid kahjustada ja kasvab pärast rõõmsalt edasi. Orasheinal on ka võime igast pisemastki kui risoomijupist uuesti kasvama minna.

Orashein

Kõrreliste tõrje liblikõeliste ja suvirapsi põldudest on tegelikult lihtne ja ka palju odavam, kui teha seda järgneva teravilja põllust. Seetõttu rahulikult valida vastavalt tõrjutavale umbrohule õige aeg ning samuti ka kulunorm – tuulekaera tõrjeks piisab väiksemast normist, kuid orasheina efektiivseks tõrjeks ei tohiks kindlasti pritsima minna herbitsiidi miinimumnormiga.

Kui ainult põllu äärtel ja otstes on tuulekaera või orasheina, tasuks ka kasvõi lokaalset tõrjet teha, sest rapsi ja liblikõieliste seest saab kõrrelise väga kenasti välja.