Suviraps on sel aastal paljudel põldudel väga ebaühtlaselt tärganud – osad taimed on juba pärislehtedes, osad jällegi pisemad ning mõned seemned on heal juhul idanemiseni jõudnud. See muudab ka tärkamisjärgse umbrohutõrje väga keeruliseks, sest ka umbrohud arenevad kaootiliselt.

Ka tärkamiseelselt pritsitud mullaherbitsiidid pole kuivuse ja põua tõttu ideaalset tulemust andnud, seega tärkamisjärgne korrektuur on tõenäoliselt vajalik.

Suhteliselt võrdväärselt suvirapsiga on kasvanud ristõielised umbrohud, sinep ja rõigas, mis on kultuurile väga suureks konkurendiks. Sinep ja rõigas “söövad” enda kõrvalt rapsi välja ja on igal juhul tugevamad. Nende tõrje on kõige efektiivsem, kui umbrohud on idulehtedes või maksimaalselt kuni 1.-2.pärislehes. Tõrje varaseim aeg suvirapsi seisukohalt on, kui rapsil on arenenud 2.pärislehte.

Suvirapsil 2 pärislehte, paras aeg ristõielisi umbrohtusid tõrjuda

Kuna suvirapsi tärkamine on ebaühtlane, aga ristõielised umbrohud kasvavad pigem eest ära, tuleks herbitsiidi pritsimine ajastada siiski suuremate ja tugevamate suvirapsitaimede järgi. Jäädes ootama kõigi  suuremaks kasvamist, jääb lõpptulemusena sinepi ja rõika tõrjega hiljaks.

Ristõieliste tõrje on efektiivne varases umbrohtude arengujärgus

Teised umbrohud – kesalill, konnatatar, malts, virn ja teised toredused, pole suure tõenäosusega kõik veel tärganud, seega nende tõrjega võib veel oodata. Kultuuri kasvufaasi seisukohalt lubavad nende tõrjeks mõeldud herbitsiidid pritsimist kuni õienuppude faasini ja tõrjuvad need enamasti ka suuremaid umbrohtusid kenasti.

Valge hanemalts on muidugi rapsipõldudes väga keeruline umbrohi, sest seemnete sorteerimine rapsiseemnest on tõeline peavalu. Samuti on suur malts suhteliselt vastupidav herbitsiididele – see tähendab, kui on kasvanud tõrje ajaks enam kui 5-10 cm. Maltsal tekib siis tugev vahakiht ja herbitsiidide tungimine taime on raskendatud.

Teiseks on malts ebaühtlane tärkaja, kui on põuatingimused – põhjus, miks eelmine aasta paljud põllud koristuseelselt tugevalt maltsast saastunud olid. Tõrje tehti küll optimaalsel ajal, kuid malts tärkas palju hiljem.

Soovitus ongi, igal juhul teha esimesel võimalusel sinepi ja rõika tõrje ning põllule otsa vaadates hinnata ja otsustada, millal minna muid umbrohtusid tõrjuma. Kahekordne sõitmine küll, aga lõpptulemus on kindlasti puhtam ja parem.