Tärkamisjärgselt, kui uba on olnud juba 5-10 cm kõrge, pritsitud herbitsiidid on siin-seal kahjustanud oataimi. Ja kahjuks päris palju.

Kõige hullem sellise kahjustuse juures on, et juba 5 cm pikkusel oataimel on lehekaenlas olemas ka õiealged ja kahjustada võivad saada ka need.

Kahjustus näeb lehtedel välja musta värvi ebamääraste laikudena, kus kude on täielikult hävinud ja kuiv. Need ongi kohad, kus pritsimislahus on pikemalt lehtedele püsima jäänud ja lehtedesse laigud põletanud. Laik on läbi lehe ja mõlemalt poolt ühesugune. See kude enam ei taastu ja roheliseks ei muutu.

Uba on herbitsiidide, eriti aga tärkamisjärgsete kontaktsete, suhtes väga tundlik ja kõrvetusi süvendab segus erinevate vahendite kasutamine.

Kuna nüüd on ka vihma palju sadanud, siis kui kasutati koos kontaktsega ka segus mullatoimelist herbitsiidi, on toimeained vihmaga rohkem ka allapoole uhutud (oa juurteni) ning seetõttu on lehtedel mustade laikude kõrval ka helekollakad kohad.

Need põletused ja kahjustused herbitsiididest, mis on pritsitud juba kasvavatele oataimedele, esinevad igal aastal ja seega saab kindlalt väita, et oa puhul on parim lahendus alati tärkamiseelsete herbitsiidide kasutamine.

Seetõttu on ka alati mõistlik väga hinnata mullaherbitsiidide järgselt läbi kasvanud umbrohtude arvukust ja liike, sest tihtipeale on hilisem kasvuaegne pritsimine lisaks kahjustusohule ka suhteliselt ebaefektiivne, sest enamasti on ka umbrohud juba liiga suured

Hernes on küll vastupidavam ja näitab stressi vähem välja, kuid igal juhul on parem, kui kultuuri kasvuaegselt herbitsiididega enam ei häirita.

Nagu juba korduvalt öeldud ja kõigi muude kultuuride puhul samuti, kui juba on saadud pritsimisest kahjustusi, pole tarvis minna jälle taimi  turgutamise jaoks lisaks pritsima. Ega need aminohapped ka mingid imerohud pole, taime loomulik taastumisvõime on reaalne ja teeb taime edaspidiseks ka tugevamaks.

Samuti mitte minna koheselt pritsima kõrreliste herbitsiide sellistel kahjustunud oapõldudel. Targem on pisut oodata ja pritsimine ette võtta 5-7 päeva pärast. Kõrrelise tõrjet on võimalik teha kuni kultuuri õitsemiseni, seega pole praegu ohtu ka hiljaks jääda.