Hernekoristus on tihtipeale see “kõige lõbusam” töö ja kombainerite “lemmik”, sest maadligi surutud ja nagu ka sel aastal, võrdlemisi niiske massi kättesaamine, võib olla tõeline peavalu. Samuti, kui mis tahes põllus on umbrohtusid, nagu kesalill, rukkilill või lihtsalt põllul on veidi soovitust rohkem rohelist massi, siis võib käelihastele ja närvidele see kakkumine ja puhastamine lõpuks väljakannatamatuks muutuda. Rääkimata veel koristustöö kiirusest, mis ka kannatab.

Hernekoristus, hooajal 2016

Hernekoristus, hooajal 2016

Oakoristus, sügis 2016

Need, kes selle probleemiga võidelnud on, on ka välja mõelnud täiesti toimivaid, samas vägagi lihtsaid ja odavamaid lahendusi, kui uue heedri ostmine. Jällegi kehtib ka ütlus, et hea uus on unustatud vana, sest nipid-trikid pärinevad kogenumatelt ja nn vanakooli kombaineritelt.

Esimene ja edukalt eelmisel aastal hernekoristusel palju aidanud võimalus on nn MacGyver teibi kasutamine. Kinni teibitakse haspli piide vedrud ja poldipead, need kohad, kuhu kogu mass just ennast kinni kerima hakkab.

“Ei mässi vedrude vahele kinni end ja kui jääbki miskit vähe teinekord ümber, siis tuleb lihtsalt ja paljakäsi ära, mitte ei pea noaga nüsima, niiet käed rakkus,” on kommentaar põllumehelt.

Vedrud ja poldipead kinni teibitud

Teibitud

 

“Suur rull ja mitte kõige laiem teip, neid kulub 7,5 m heedri peale 5-7 rulli. Sõltub, kui julmalt keegi hoogu satub,” kõlab kerge teibikoguse arvutus ja soovitus. Sõltuvalt sellest, mida koristatakse ja kui palju vaeva hasplil lõikusel on, säilib ka teip. Ühe hooaja peab kindlasti vastu, järgmisel hooajal pole vaja kogu tööd uuesti ette võtta, vaid piisab lihtsalt kergest ülekäimisest ja parandamisest.

Teibitud

Teiseks lahenduseks on praktilises kasutuses ka gorfeeritud pehme toru kasutamine. Põhimõtteliselt on piide kohalt torusse augud sisse puuritud ja toru paigaldamiseks see pikuti ühe lõikega poolitatud. Toru on pehme ja painduv, seega lihtne paigaldada.

100 mm läbimõõduga gorfeeritud torud

Tegelikult lihtne, kiire ja odav lahendus

“Tavaline 100 mm läbimõõduga kanalisatsioonitoru, gorfeeritud. Torud ise maksavad ca 200 euri ja juhtmevitstega on kinni tõmmatud,” näitab, kui lihtne on seda lahendust kasutada. “Kui muidu käid jama ära korjamas peale igat punkrit, siis nende torudega kahe päeva peale korra puhastad, kui sedagi,” ja kui palju hõlpsamaks rasketel koristustel see elu teeb.

Mõlemal proovitud trikil on muidugi oma head ja vead ning need, kes proovinud, oskavad parimalt kommenteerida.

“Ega see torudega variant on ilmselt efektiivsem, kuigi mina jään enda variandi peale. Teip varjab vähem vaadet ja mugavam siiski, kui päris ilma,” ütleb põllumees, kes kasutab teibiga lahendust.

“Vaadet ei sega. Samuti ei kaku juba lõigatud vilja tagasi haspli külge ja sealt omakorda vikati ette,” on samuti torudega lahenduse puhul selgitus.

Ükskõik, kumb variant, oluline on, et mõlemad on lihtsad ja odavad võimalused kuidas raskete põldude puhul närve säästa.

 

Aitäh, Ragnar (Ehe Pojad OÜ) ja Priidu (Adrijan OÜ)!