Kõrged temperatuurid ja kuivus on hoidnud suuremat haiguste levikut põldudel tagasi, mistõttu senini on haigustõrje olnud pigem tagaplaanil, kuid lähiajal tasuks hakata tõsisemalt mõtlema talinisu ja taliodra haigustõrjele.

Selleks on kaks peamist põhjust:

Talinisu ‘KWS Emil’ loomisfaasis

1) Taliodrad ja talinisud on jõudnud/jõudmas loomisfaasi ehk viljapeade ilmumise faasi, mis tähistab teraviljataime kasvus olulist etappi, mil taimed hakkavad oma energiat suunama viljaterade ja saagi moodustamisse. See tähendab, et lehestik on vastuvõtlikum haigustele ja seda eriti praegu, kui taimed on kuivastressist niigi häiritud. Lehestiku haigestumise korral hakkavad taimed omakorda ka kiirustama seemnete moodustamisega, loobudes osadest pähikutest viljapeades. Lühidalt öeldes, taimed loobuvad osadest seemnetest, et lõpuks valmiks mõnigi “järeltulija” – tulemuseks saagilangus.

Talioder ‘KWS Meridian’ loomisfaasis

2) Ilm on küll pikemat aega olnud kuiv ja vihmata ning edaspidigi on vihmaennustus vägagi ebamäärane, kuid samas lubatakse lähiajal temperatuuride üldist langust ja oluliselt jahedamat perioodi. See ongi haiguste ohufaktor nr 1, sest haigused on olnud senini nn peiteolekus ning niiskust ja jahedust justnimelt oodanud. Loota ei tasu, et põllul praegu haigusi üldse pole või sel aastal kartma ei peagi. Haiguste jaoks teeb olukorra soodsaks peale ilma veel ka taimede vihma- ja toidupuudusest tekkinud üleüldine nõrgem seis.

Kuivusest tekkinud praod

Üle-Eesti on ka järjest rohkem märke haigustest tekkimas – peamiselt jahukaste üksikud täpid ja nisu-pruunlaiksus talinisudel ning kõrreliste pruunlaiksus taliodral. Need on märgid, et haigused “ei maga”, vaid ootavad täpselt õiget hetke.

Jahukaste talinisul, Tartumaa 28.05.18

Ennetav haigustõrje ja fungitsiidide kasutamine kohe, kui on märgata esimesi haiguste laike või sümptomeid, annab ALATI parima ja efektiivseima tulemuse. Haiguste puhul kehtib põhireegel – silmaga nähtav laik on juba tagajärg mitte põhjus, sest sõltuvalt haigusest kulub nakkumisest visuaalsete märkide tekkimiseni ca nädal-kaks.

Taimede kasvufaasist lähtuvalt oleks praegu talinisu ja taliodra haigustõrjeks ideaalne aeg, kui enamus viljapeadest on loonud. Sel juhul täidab haigustõrje kaks-ühes efekti – kaitseb lehestikku ja toetab ka viljapeade tervena püsimist. Ilmselgelt muidugi siis, kui pritsimiseks valitakse fungitsiid, millel on sees toimeained nii lehe- kui viljapeade haiguste vastu. Sellise ajastamise soovitus kehtib siis, kui enne viljapeade loomist pole haigused tugevalt levima hakanud.

Ka fungitsiide, nagu kõiki taimekaitsevahendeid, ei tohiks pritsida, kui temperatuur on kõrgem kui 21-22 kraadi!

Talinisu ‘KWS Emil’ loomisfaasis

NB! Kui talinisu või talioder on jõudnud loomisfaasi on kõrretugevdamise, tuulekaeratõrje ja ka laialeheliste umbrohtude tõrje “rong läinud”.