Valgemädaniku leviku ennustamisel ja ennetamisel kehtib peamine kuldreegel – kui rapsi õitsemise ajal sajab või õhuniiskus püsib kõrge, siis on valgemädaniku nakkusoht kõrge. Kui vihmale ja niiskusele lisandub ka tuul, mis seeneeoseid põllul ringi lennutab, on haiguse levikuulatus samuti laiem.

Õitsemise aegne vihm ja niiskus soodustavad valgemädaniku levikut

Talirapsi õitsemise ajal oli sel aastal valgemädaniku nakkusoht üldjuhul madal, sest sel ajal oli kõige kuumem ja põuasem aeg. Suvirapsi õitsemine kipub nüüd aga kokku langema just jahedama ja niiskema ilmaga. Ühtpidi hea, sest mida jahedam on, seda kauem ka raps õitseb, aga haiguste vältimiseks oleks valgemädaniku tõrje nüüd vägagi oluline.

Haigustõrje vajalikkust tõstavad veel ka järgnevad faktorid:

1) lähiajaloos on antud põllu külvikorras esinenud teisi valgemädanikule vastuvõtlikke või edasikandvaid kultuure, nagu kanep, ristik, liblikõielised;

2) raps on olnud külvikorras tihedalt;

3) põllul esineb palju umbrohtusid, eriti kõrgekasvulisi, nagu malts, puju, ohakas, kesalill jms., mis hoiavad niiskust;

4) rapsi taimik on tihe ja matsakas ning hoiab seetõttu põllul hästi niiskust kinni;

5) õitsemise eelselt ja täisõitsemise ajal on sadanud vähemalt paar päeva ning esineb õhtust-hommikust udu või kastet.

Tõrje vajaduse arvutamiseks võib kasutada ka Eesti Taimekasvatuse Instituudi lehel olevat kalkulaatorit –

http://www.etki.ee/images/kalkulaator_pritsimisvajaduse_arvutamiseks.htm

Tõrje tegemisel ja otsustamisel on määrava tähtsusega veel ka haigustõrje õigeaegsus. Valgemädaniku eosed leiavad toitepinnase lehtedele ja vartele püsima jäänud õitelt langenud kroonlehtedel ning sealt saab ka taimede haigestumine alguse. Sellest tulenevalt on valgemädaniku tõrje õige aeg siis, kui esimesed kroonlehed langevad ja on märgata paari sentimeetri pikkusi kõdrakesi, mis üldjuhul esimesena on leitavad peavarrel.

Esimesed paari sentimeetri pikkused kõdrakesed juba leitavad

Valgemädanik on tugeva nakkuse korral võimeline põhjustama saagikadu sadadest kilodest tonnideni hektarilt ning haigestunud taimede seemnetes langeb ka õlisisaldus. Kulutus efektiivsele fungitsiidile on aga igal juhul võimalik saagiga ja õlisusega tagasi saada ning päästa oluliselt suurem kogusaak.

Pritsimisega tehtavat mehhaanilist kahju saab vähendada traktori ja pritsi põhja alla kinnitatava koormakattega, mis vähendab väga palju sõitmisel tehtavat kahju. Seda on eelmistel aastatel proovitud ja kes on proovinud, see ka kinnitab asja toimimist.

Traktori põhja all koormakate-present

Traktori põhja all koormakate-present