“Kõik külvavad tuha sisse, ma hakkan kah, saab mis saab!”

”Ma veel passin, aga sordinimekiri, mida külvata, järjest lüheneb.”

”Kas te juba talirapsi külvate? JUBA on muidugi 10ndal augustil natuke imelik öelda.”

Külv koos tolmuga

Kuivad ilmad on siiani pakkunud muidugi ülimalt kuldset koristusaega ja tänaseks saavad nii mitmedki öelda, et lõpusirge hakkab vaikselt paistma, kuid uue hooaja talirapsi külvidega hakkab juba keeruliseks minema. Keeruline, sest nüüd, kui juba tõsiselt väga-väga vihma oleks vaja, ei paista seda ikka kusagilt. Talirapsi parim külviaeg meie tingimustes on teatavasti augusti esimene dekaad (mis kohe läbi saab), optimaalne ja mõistlik külviaeg on kuni 15. august. Uskumatu lugu jälle, sest maad on valmis haritud, kõik on õigel ajal stardivalmis, aga ikkagi on mingi “hunt” ees. (Lasteloost “ei saa tulla, hunt on ees!”)

Kohe peale külvi sadav vihm on kui kingitus

Tänaseks on sõltumata tingimustest talirapsi juba siin-seal külvatud ka. Paljud ongi riski teed läinud ja teadlikult kuiva mulda külvanud. Õnnelikud on saanud piirkonniti vihma ja kibekiirelt neil põldudel külvitriibud peale joonistanud. Põhimõtteliselt käib jälle samasugune põld-põllu haaval hiilimine ja otsimine. Öelda, et soovitud talirapsi külvipinnast enamus maas oleks, seda ei saa täna keegi. Maad on valmis haritud ja ootavad niiskust.

Natukestki niiskust külviks ära kasutamas

Soovitada, mis sellise kuivaga teha, kas külvata või mitte, on vägagi raske. Ühelt poolt pressib kalender peale, aga teisalt on tuha sisse külvates väga tõenäoline ebaühtlane tärkamine ja ebaühtlane taimede kasv sügisel. Tekib olukord, kus osadele seemnetele niiskuseraasukesest piisab ja need tärkavad, need taimed juba hakkavad suurusesse kasvama, kui kuivematel põlluosadel seemned alles niiskust ootavad.

Peamiselt saab soovitada, et kui plaanitav külvipind meeletu pole ja põllud ikka praegu tuhkkuivad on, veel mõni päev oodata ja vihmaloitsu lausuda. Kuivas mullas on seemnete idanemine aeglane, seega kohati paar päeva oodata ja loota lähiaja vihma, võib lõpptulemusena kiirema tärkamise ja hiljem paremas seisus taimiku anda. Kui vähegi mõnele põllule vihma sabistab, siis tuleks see ka kohe külviks ära kasutada. Tundub, et on lootust, et kuumalaine hakkab taanduma ja pöörduvad tuuled vihmapilvi endaga kaasa toovad. Loodame!

Veel on oluline hoida konkreetset joont külvisügavusega ja mitte hakata liiga sügavale külvama, see ei aita – põud on kestnud juba mitu kuud ja pole mullas seal 3-4 cm sügavusel ka mingit rohkemat niiskuseraasu. Liiga sügavale külvates võib tärkamise ühtlikkus veelgi rikutud saada ning tekib oht tõusmepõletiku tekkeks. Külvisügavuse puhul kehtib kuldreegel, et see peaks olema ca 10-kordne seemne läbimõõt. Rapsiseemne puhul seega on parim külvisügavus 2 cm ümber.

Sordikirjelduse külviaja soovitusi tasub jälgida

Sordivalik on ka määrav ning sordikirjelduses toodud soovitatav külviaeg peab vägagi paika – need on meie tingimustesse antud soovitused. Aeglase algarenguga talirapsisortide külviaeg on tänaseks päevaks kindlasti ümber, sest valel ajal sügisel külvatud ja kehva saaki andev taliraps on hullem peavalu, kui kevadel õigeaegselt külvatud suviraps.

Mullaherbitsiidide pritsimise peale ei tohiks aga tuhkkuiva mulla puhul mitte mingil juhul mõeldagi – kuiva mulla peale mullaherbitsiidi pritsimine on lihtsalt raha tuulde loopimine. Nii kuiva mulla puhul ei aita veekulu tõstmisest, sest ka 500 l on hektari peale laiali pritsituna olematu kogus. Kuni vihma ei tule, ei saa mullaherbitsiide praegustes tingimustes kasutada! Kui aga peaks vihm saabuma, tuleks koheselt ka pritsimine ette võtta. Muld on liiga kaua kuivanud, seega ka peale vihma tuleb pritsimise veekulu ikkagi suurendada – võimalusel 300-400 l/ha.

Soojuse ja niiskuse sobivusel ja olemasolul tärkab raps võrdlemisi kiiresti, seega ehk on hakanud augusti esimestel päevadel külvatud talirapsid mullast nina välja pistma või teevad seda peagi. Siinkohal tähelepanu! Satikaid-putukaid-õgardeid on sel hooajal juba nõrkemiseni taga aetud, aga see pole veel lõppenud. Maakirpude armeed on magusat ja õrna talirapsi juba ootamas. Jälgige tähelepanelikult põlde ja vajadusel tuleb teha tõrje kontaktse insektitsiidiga, sest ega maakirbud ka just väikese isuga pole.

Maakirbu kahjustus (pilt mai 2014)