Oapõldudel on hakanud lehtedele (peamiselt alumistele lehtedele) tekkima pruunikad, pisut isegi lillaka tooniga, ebakorrapärase kuju ja suurusega laigud. Teine versioon on, et lehtedele on tekkinud palju pisikesi punakaspruune täppe-laike. Selliste lehekahjustuste põhjuseks on vargsi arenev šokolaadilaiksus.

Alumistel lehtedel on märgata esimesi šokolaadilaiksuse märke
Šokolaadilaiksus põldoa lehtedel

Šokolaadilaiksus on kiire arenguga, niisketes tingimustes võimeline paljunema 4-5 päevaga, andes uusi põlvkondi. Seega tuleb haigustõrjega reageerida üpriski kohe, kui haigus põllul tuvastatud on. Esiteks levivad täpid-laigud ühe taime piires paljudele lehtedele ning sealt edasi hakkab šokolaadilaiksuse levik põllus järjest laienema. Peagi on põllus konkreetselt silmnähtavad paljusid taimi kahjustavad haiguskolded. Alguses on lehtedel haiguslaigud punakaspruunid, kuid ilma tõrjeta muutub haigus agressiivsemaks ja laigud muutuvad järjest tumedamaks. Šokolaadilaiksus on lehehaigus, mis tugeva nakkuse korral hävitab rohelise lehepinna täielikult. Ilma rohelise lehepinnata ei ole mingit lootust saagipotentsiaali saavutamiseks.

Kui šokolaadilaiksus on põllul tuvastatud, tuleks lähipäevadel planeerida efektiivse fungitsiidiga pritsimine. Fungitsiidi kulunormi jagatud pritsimine on mitmete aastate jooksul kogutud tulemuste põhjal oa haigustõrjel kõige efektiivsem. Reaalselt tähendabki kulunormi jagatud pritsimine, et kui oale planeeritud haigustõrje maksimumkulunorm on näiteks 1 l/ha, siis praegu esimese pritsimise norm oleks 0,5 l/ha. Sellega on kaetud praegu piisav haigustõrje šokolaadilaiksusele. Teine 0,5 l/ha oleks väga soovitatav tabada aega, mil oal on alumised õied hakanud ära õitsema ja olemas on esimesed kaunaalgmed. See on umbes õitsemise keskpaik-teine pool. Teise fungitsiidiringi eesmärk on tõrjuda laikpõletikku, mis levib seemnetele, muudab need laiguliseks ja rikub seemnekvaliteedi.

Kui põld on senini haigustest puhas, ei ole hetkel tarvidust haigustõrjeks ning saab oodata esimeste kaunaalgmete tekkimiseni

Kõik põllud pole muidugi üht nägu ja on ka neid põldoa põldusid, mis senini on haigustest puhtad ja šokolaadilaiksuse märke ei leia. See on õnn ja hea, et nii on. Siiski tasub seiret pidevalt teha ja igaks juhuks valmis olla. Kui siiani on taimik puhas, siis ei ole tarvidust ka hetkel jagatud pritsimist ette võtta. Sellistel põldudel võib olla võimalik haigustõrjega oodata kuni esimeste õite langemiseni ja esimeste kaunaalgmete tekkimiseni. Siis tuleks arvestada, et ühekordsel pritsimisel peaks olema fungitsiidi kulunorm korralik – vähemalt fungitsiidi soovitatud miinimumnorm.