2019.aasta koristushooaja võib juulikuu saabumisega avatuks nimetada. Esimesena, nagu ikka, on punkrisse jõudmas maherüps. Siin-seal koristatakse ka heinaseemet.

Lõunapoolne Eesti on põhjapoolsest pisut ees, seega esimesed kombainid jõudsid põldudele Tartumaal ja kuulduste järgi ka mujalpool Lõuna-Eestis.

Tartumaal ühelt maherüpsi põllult koristatud saagi andmed on järgmised: saak ca 1 tonn/ha, õlisisaldus 43%. Rüpsi koristusniiskus ca 17%. Klorofüllinäit oli kõikuv, 13-24 mg/kg, mis ongi seletatav, sest kui kõdrad pealt juba krõbisevad, siis alumised kõdrad on rohekas-kollased.

Kombainid on valmis aktiivseks koristushooajaks, saaki põllul jagub, peale rüpsi on ka talioder kõikjal Eestis järjest enam kolletumas. Jääb üle ainult loota, et tuuline ja vihmane ilmaennustus püsima ei jää, sest oht lamandumiseks on liigagi paljudel põldudel.

Kombainid on valmis, tume taevas näitab, mis sellest arvab

Lisamärkusena, kui meil siin Eestis on tegelikult ikka väga varane koristuse algus, alles küll mahepõldudel algus tehtud, siis Lõuna-Leedus olid kombainid tavaviljeluse taliodra põldudel juba nädal aega tagasi. See on ka leedukate jaoks liiga vara ning sealne kommentaar oli, et nii varase koristuse on tinginud samuti kuumalained ja olematu sademetehulk kogu kasvuperioodil. Saakidest ei osanud ja tahtnud keegi rääkida, lihtsalt öeldi, et “ega nii varane koristus midagi head ei tähenda”.

Talinisu põld Leedus, pilt 27.juuni
Talinisu Leedus, pilt 27.juuni