Tänavune kevad oma jaheda ilma ning jaheda ja kohati veel toore mullaga tekitab nii palju segadust ja ebakindlust kõigi põllutöödega, eriti aga õige suviviljade külviaja valikuga. Arvamusi ja mõtteid on seinast seina: tänaseks on neid, kel suviviljakülv lõpetatud, kui ka neid, kes pole pea ühtki triipu veel vedanud. Eks osalt sõltub see muidugi külvikorrast – sellest, kas seal on sisse planeeritud hernes-uba või näiteks suvinisu. Ja eesmärk pole kindlasti nende kallal targutada, kel külvid lõpetatud 🙂

Igal juhul peamine soovitus praegu! See, et naaber või mõni mees 150 km või kasvõi 10 km kauguselt on külvidega juba lõpetanud, ei tähenda, et oma külvid on lootusetult hiljaks jäänud ja kõik on halvasti. Tasub kuulata OMA sisetunnet ja otsustada OMA põldude järgi, mitte võrrelda ennast naabriga või muu Eestiga. Ega külvide lõppedes medaleid ja auhindu ei jagata.

Kui tänaseks on külvatud kaer, hernes ja uba, on seis väga hea. Odra külvide osas sõltub palju hektarite kogusest, mida on plaanis kokku külvata. Neil, kel planeeritud odra alla minev pind on tõesti sadades hektarites, on mõistlik riskide maandamiseks odraseemet juba mulda veeretada. Varane oder muidugi enne, hilisema valmimisega oder sinna järgi. Neil, kel pole odrahektarite planeeritav kogus suur, võiks sisetunde järgi muidugi ka alustada, aga sõnum on, et hiljaks küll jäädud pole.

Suvinisu ja suvirapsi jaoks on muld praegu ilmselgelt liiga külm. Suvinisu puhul võib liiga vara külvatud seeme lihtsalt külmas mullas “piimale minna”. Suviraps võib leida endas küll imekombel jõudu idaneda ja võib-olla millalgi ka tärgata, aga piisab esimesest piiiisikesest öökülmast, et kogu külvatud pind hävineks.

Ehk kokkuvõtteks ja paljudele rahustuseks: kaer, hernes ja uba võiksid olla varsti kõik tõesti külvatud. Suviodra ja eriti suvinisu puhul on määrav mullatemperatuur: mida soojemasse mulda saab seeme, seda kiirem on idanemine ning seda ühtlasem on tärkamine. Üleüldse kogu hooajal on taimed tugevamad ja saagikamad, kui algus pole olnud stressirohke. Suvirapsi pole praegu kindlasti mõistlik külvata.

Eks arusaadav on hirm, et kisub kuivale, sest vihmaennustusega pole just kiita, aga sellegipoolest ei ole mõistlik ka üle mõelda.

Ja lõpetuseks, kui üldiselt ei ole kombeks soovitada kalendri järgi asju teha, siis praegu soovitaks kalendrisse vaadata küll. Just selleks, et anda märku, et külvidega pole kindlasti lootusetult hiljaks jäädud.