Ilm on kiskunud lausa troopiliseks: temperatuurid üle 20 kraadi pole küll midagi eriskummalist, aga õhuniiskus on meeletu. Õues on kohati nii hautav tunne, nagu oleks kasvuhoones. Eks vihm ja niiskus koos soojade temperatuuridega tuli täiesti õigel ajal, sest mis saaks parem olla, kui lisaniiskus taliteraviljade lipulehe-pea loomise ajal.

Aga, aga! See troopika hautab välja ka haigused ja teeb nendegi arengu kiireks. Taliotrade viljapeade loomine ja õitsemine satuvad just väga niisketesse oludesse.

Taliodral kogu haigustõrjeprogramm senini hästi õnnestunud, aga ära ei saa unustada viljapeade kaitset

Juba nädalavahetuse ilmadega ning nüüd uue nädala alguse oludega on hakanud tekkima hirm taliotrade viljapeade fusarioosiohuga. Kui viljapeade loomise ajal, eriti õitsemise ajal on kõrge õhuniiskus ja vihmane, siis on loodud ideaalsed tingimused viljapeade hallitusseente ja fusariooside levikuks.

Taliodrapõldudel on taimede kasvufaasidega seis nii erinev – osadel põldudel on viljapead juba mõnda aega väljas, isegi ära õitsenud, teistel põldudel jällegi alles ohteotsad paistmas ja loomisfaas täiskäigul.

Talioder õitsemisfaasis

Taliodral peade loomine käib nii sooja ilmaga kiirtempos

Viljapeade seenhaigusi saab tõrjuda siis, kui fungitsiid satub viljapeadele, kasvõi vähemasti ohetele ja poolenisti loonud peadele. Parim aeg fusariooside tõrjeks on muidugi õitsemiseaeg, mis otradel nii soojaga saabub umbes 3-5 päeva pärast viljapeade tulekut.

Õitsemisaeg on parim hetk viljapeade kaitsmiseks

Fusarioosiohtu taliodral peaks praegu võtma tõsiselt, eriti seemnepõldudel, ja eriti siis, kui viimane fungitsiidiring sai tehtud siis, kui odrapead veel tugevalt lehetupes olid. Tõenäoliselt oli see siis koos viimase kõrretugevdajaga. Kui sellest on möödas ikka juba mõnda aega ka, siis peaks tegelikult kaaluma viljapeade kaitseks lisaringi fungitsiidiga. Peamine fookus kindlasti viljapeade kaitsel, aga tasuks enne pritsimist hinnata ka kõrtel jahukaste levikut.

Taliodrapõllud, kus ohteotsad veel alles pisut välja paistmas ja peade loomine käsil või kus viljapead on nüüd viimastel päevadel turbokiirusel ilmumas, on ideaalne võimalus teha nö kaks-ühes lehtede ja viljapeade kaitsering. Sellisel juhul satub haigustõrje ikka eriti hästi, lihtsalt fungitsiidi valikul tuleks jälgida, et valitud vahend ikka viljapeadele levivaid haigusi tõrjuks. Jahukaste võiks ka tõrjespektris olla!

Talioder viljapeade loomisfaasis – saab ideaalselt kombineerida viimase haigustõrjeringi

Taliodrapõldudel, kus tänaseks viimane ring fungitsiidi on tehtud just lühikest aega tagasi ja kus fungitsiid ajastus nii, et juba ohteotsakesi oli paista, on tõenäoliselt ka viljapeadel kaitse olemas. Küll mitte ideaalne, aga on. Sellistel põldudel hindaks nii, et kui sel nädalal kõik lubatud vihmad ja niiskusolud tõeks saavad ning edaspidi ka jaanipäevailma lubatakse, siis võiks võimalusel kõige lihtsama peakaitse fungitsiidiga kiire tõrjeringi peale teha.