Nii ilmastikust, kui ka tarnest tulenevalt alustati maheväetiste külvi Halliste kandis, Viljandimaal, selle nädala keskpaiku. Kasutusel olid Patentkaali, Magnesia Kainit, Meresool ja Must pärl, millest tehti segu, et saada parim elementide sisaldus.

Väetiste külvamine tehti tavapäraselt Amazone ZA-M väetisekülvikuga, kuna kõik peale Meresoola on graanulväetis.

“Meresoola oleks eraldi ja teiste väetistega segamata suhteliselt võimatu külvata, kuna see sulaks niivõrd kiirelt ja ei vaju kuidagi siibrist läbi,” kommenteerib põllumees oma tööd.

Väetati põlde, millel kasvamas talinisu `Edvins` ja talirüps `Legato`. Sügisel said ettevõtte põldudel nii talinisu, talirüps kui ka rukis 125 kg/ha Magnesia Kainit´it, Patent Kaali´t ja Meresoola.

Kevadise väetamisega kasutati ca 105 kg/ha eelpool mainitud väetiste segu. Üks külvikutäis kaalus 2200 kg, mis sisaldas 1200 kg Magnesia Kainit´it, 600 kg Patent Kaali´t,  250 kg Musta pärli ja 150 kg Meresoola.

“Võib-olla ei ole segu just kõige õigem, aga panin rõhku just erinevatele mikroelementidele ja loomulikult sai ka loetud siiski rahakotti, sest maheväetised on küllaltki kallid ja niisama päris suvaliselt neid panna ei raatsi. Praeguse laotuse hinnaks tuli kusagil 75€/ha,” selgitas põllumees valitud segu tagamaid.

Tegelikult oli soov kasutada veel ka granuleeritud kanasõnnikut, mis sisaldab just ohtralt lämmastikku ja mida eelpool nimetatud väetistes just väga palju ei ole, kuid hetkel kahjuks lihtsalt tarned hilinevad. Esimesel võimalusel, kui väetis kohale tarnitakse, see töö ka ette võetakse.

Siiani on sealkandis põllud suhteliselt pehmed ja muld nätske, seega oodatakse ka põllu tahenemist ja võimalust peale väetiste andmist veel äestama minna. Lootus oli teha seda järgmisel nädalal, kuid hetke ilmaennustust vaadates tundub, et “peaaktsionär” rikub jälle plaane.