Hetke ilmaennustust vaadates tundub, et vihmad ja ka öökülmad hakkavad mõneks ajaks taanduma. Loodetavasti miinuskraade enam üldse ei tule, sest ka pritsimiste aeg on käes – keemia ja öökülmad ei sobi omavahel kuidagi kokku.

Uuel nädalal on paljudel kätte jõudnud aeg taliteraviljade pritsimisteks ja planeeritakse paagisegudesse võrsumist soodustavaid kasvuregulaatoreid ning herbitsiide koos erinevate leheväetiste ja aminohapetega.

Kõige esimene ja olulisem soovitus on mitte proovida ära anda ühe paagiseguga kõike ja ühe korraga ning liiga keerulisi “kokteile” teha. Sellega võib praegu tõeliselt ilusaid teraviljapõlde korraliku keemiastressiga üllatada ja ärritada. Paagisegude koostamisel lugege kokku kõik taimekaitsevahendite toimeained ning arvestage lisa partneritena ka leheväetisi ja isegi aminohappeid. Ühes pritsipaagis tohiks olla korraga maksimaalselt 3-4 erinevat komponenti.

Näiteks: kasvuregulaator+aminohapped+haigustõrje, sellisesse segusse ei ole enam soovitatav lisada leheväetist, eriti suure lämmastiku sisaldusega. Kindlasti mitte teha segu kasvuregulaator+herbitsiid+haigustõrje+aminohapped+leheväetis. Ilmselgelt läheb liiale ja pole taimedele ohutu.

Teiseks jälgida ikkagi ilmaennustust ja peamiselt öiseid temperatuure – kui ikkagi lubab kasvõi mõnd miinuskraadi, ei tohiks pritsida kindlasti kasvuregulaatoreid.

Kolmandaks, kui öösel on olnud jahe ja hommik samuti, siis pritsima minna alles temperatuuride tõustes ja pigem keskpäeval, kui päike on põldu ja taimi soojendanud ja lehepinda pisut kuivatanud. Hommikul on tõenäoliselt lehe pinnal siiski kondentsi või härmatist ja soovitud pritsimine ei anna pooltki tulemust.

Samuti ei tohiks päeva viimaseid pritsimisi jätta liiga õhtusse. Temperatuurid langevad õhtuti ja öösiti siiski veel suhteliselt madalale. Pritsimised võiks lõpetada umbes kella 4-5 paiku, et jääks veel soojemat aega, mil pritsisegu taimedesse imendub. Sellise arvestusega on oht kahjustuste tekkimiseks viidud miinimumi.

Kasvuregulaatorite pritsimisel ja kulunormide arvestamisel hinnata ka taimede ja põllu üldseisu – mitte minna pritsima maksimumnormidega, kui taimed on veel väikesed, kidurad või mingilgi määral stressis.