Vaadates edasist ilmaennustust, siis tundub, et olukord hakkab lõpuks ometi normaliseeruma – talv hakkab lõpuks taanduma, suurt öökülmaohtu enam ei lubata ja öised-päevased temperatuurid hakkavad tõusma.

Kõik on oodanud, millal saaks pritsimistöödega taliviljade põllul alustada/jätkata ja nüüd tundub, et ka nädalavahetusel pritsimisi planeeritakse.

Selleks, et mitte teha oma põldudele kahju, on soovitus:

Mitte kiirustada kohe pritsiga erinevaid segusid, ka leheväetisi ja aminohappeid, pritsima!

Viimase nädala öökülmadega, millest ei pääsenud mitte ükski Eesti piirkond, on nii taliteravili kui taliraps saanud korraliku stressi ja vähemal või rohkemal määral ka kahjustada. Taimed on nõrgestatud ja vajavad nüüd aega taastumiseks. Igasugune pritsimine, ka leheväetised, on taimede jaoks lisastress ning koormus, pealegi külmast räsitud taim ei ole võimeline lehekaudselt koheselt kõike omastama.

Soe soovitus on jällegi võtta asja väga rahulikult ja lasta taimedel uuesti normaalselt “ellu ärgata”.

Täna öösel oli veel miinuskraade ning 0 kraadi lähedast ööd lubatakse ka vastu pühapäeva, seega täna-homme kasvavaid taimi pritsida poleks ideaalne lahendus. Enne pritsimiste alustamist kasvavate taimedega põldudel võiks olla vähemalt üks öö plusskraadides, ideaalvariandis ka kaks ööd. Praegu mõni päev ootamist ja mitte liigselt kiirustades on nädala-pooleteise pärast põlde palju rõõmsam vaadata, kui hiljem avastada, et leheotsad on kahjustatud või põllu üldtoon kuidagi heledaks läinud.

Rahu, ainult rahu!

 

PS! Järgmine nädal ennustatakse pisut vihma, aga samas ka päevaste temperatuuride tõusu üle 20 kraadi, seega ideaalne aeg viimaste väetamiste tegemiseks taliviljapõldudel. Väetisekülv vs pritsimine – hetkel võidab igal juhul väetamine.