Seemnete eeltöötlemine puhtimise näol on ka maheviljeluses kasutusel ja peamiselt selleks, et soodustada taimede ühtlast tärkamist ja juurekava arengut.

Mahekaera seemnete puhtimiseks kasutati Viljandimaa ettevõttes sel kevadel erinevaid kombinatsioone järgnevatest: EM (efektiivsed mikroorganismid), Raskila (ehk vedeldatud kanasõnnik), IlsaDrip (aminohapped), Biohumate ning BioStart. Tavapraktikas pole puhtimisssegud alati nii keerulised, sest näiteks ka Biostart üksi sisaldab juba palju elemente ja oleks tegelikult täiesti piisav.

“Kuna aga meil oli sügisest järele jäänud laojääke, siis kasutasime kõik ära. Samuti tahtsime katsetada erinevaid segusid,” oli põllumehe põhjendus, miks puhtimisvahendite nimekiri nii pikk oli.

“Seemnete töötlemise kohta võin mina omast kogemusest öelda, et sellest on kasu küll. Taimede tärkamist soodustab väga hästi ja samuti aitab taimel kasvatada tugeva juure ning ohtralt narmasjuuri. Seemneid hakkasime töötlema kolm aastat tagasi esimest korda sügiskülvi tehes – siis kasutasime vaid EM-i, kuid nüüd oleme iga aasta ka erinevaid seeni ja muid aineid kasutanud, mida mahetootjatele pakutakse,” räägib põllumees oma kogemusest.

Efektiivsed mikroorganismid mõjuvad mulla elustikule soodustavalt ja panevad mulla nö elama. Samuti aitavad bakterid kaasa eelneva kultuuri põhu lagundamisele. Kogemuste käigus on põllumees märganud, et enam ei ole muld kamakaline ja kõva, vaid pehme ja sõmerjas ning samuti: “Kui varem kündes tuli alt ikka eelneva aasta põhku välja, siis enam sellist asja pole täheldanud.”

Puhtimist tehti tavalise teo abil, kuhu on paigutatud pihusti. Vedelikku doseeritakse tavalise elektrilise pumba abil ning puhitakse üldiselt otse külvikusse. Maheseemnete puhtimisel ongi pisut tülikas ja aeganõudev see, et seemneid ei saa ette puhtida. Peale puhtimist peaks seemned jõudma mulda vähemalt 24 tunni jooksul, kuid parim variant on puhtida samaaegselt nii, et kui külvik hakkab tühjaks saama, oleks võimalikult vähe aega seisnud seemnematerjal võtta.

“Meie oleme siiani kasutanud nii, et peale puhtimist saab max 4-5 h jooksul seeme mulda!” – selleks, et puhtimise vaev end ka ära tasuks.

Mahekaera külvi alla veel kevadel küntud maale kasutati ka vedelsõnnikut 25 kanti/ha ning külvati seeme “Ivory” 200 kg/ha Horch Pronto 6DC külvikuga.

 

Tänan, Ehe Pojad OÜ!