Pritsimise hooaeg on täiel määral alanud ja kui varsti veel kõik suviviljad ka tärkavad, läheb pritsimistega eriti kiireks. Samuti hakkavad siis vahelduma tööd teravilja-, rapsi- ja liblikõieliste põldudel.

Igal aastal on põldudel keemiakahjustusi, mis on tekitatud pritsi pesemata jätmisest või on pritsi paaki jäänud väike jääk segu, mille puhul on arvatud, et nii väike kogus uues segus lahjeneb ja järgmisele kultuurile midagi halba ei tee.

Minnes ühelt kultuurilt teisele ja eriti kui paagis on olnud herbitsiidid, on paagi korralik pesu vältimatu. Mitmekordne pesu, kuni vesi pritsipaagist tuleb selge ja enam ei vahuta, on lisakindlustuseks. Kui kiirus on taga, siis teinekord ka ilmselged asjad ununevad ehk mitte unustada vett läbi poomi lasta. Vastasel juhul võib järgmise pritsimisega kuni 100m esimeses tehnorajas kultuuri kahjustada.

Õhutemperatuur pritsimise ajal mõjutab väga efektiivsust ja kogu pritsimise mõttekust. Siiani on koguaeg teemaks olnud pritsimine öökülmaohuga ja negatiivsed kogemused on juba ka käes, aga vähem ohtlik pole ka pritsimine liiga kõrgete temperatuuridega koos intensiivse päikesevalgusega. Eelolevaks nädalavahetuseks ka suvesoojust meile lubatakse, samas erinevad pritsimised on aktuaalsed.

Reegel on, et pritsida ei tohiks, kui õhutemperatuur tõuseb üle 23-24 kraadi – parem oleks lõpetada juba 21 kraadi saabudes. Esiteks liiga kuumaga suureneb oht kõrvetusteks ning samuti on täiesti reaalne pritsilahuse aurustumine. Lihtsalt keemialahus aurustub liiga kiiresti nii õhus kui ka taimelehtedel ja enne, kui jõuab kenasti taime sisse imenduda. Sellisel puhul ei aita ka kleepaine lisamine, vaid pigem on see lisarisk ja mingil juhul praktiseerida ei tohiks.

 

Väga-väga oluline teema, mida ei räägita niisama, on isikukaitse. Tegeledes keemiaga ja täites pritsi, ei tohi mingil juhul keemia aure sisse hingata – kasutada kaitsemaski ja respiraatorit.

Samuti ei taha näha pritsi juures segu tegemas mitte kedagi paljaste kätega!

Kui mistahes pritsilahus satub paljale nahale, ei piisa sellest, et teise käega või kaltsuga see lihtsalt maha pühkida. Selline koht tuleb koheselt puhtaks pesta leige vee ja seebiga.

Kui tehes pritsimistöid ja ilma, et oleks suhkrutaseme tõstmiseks kommi söönud, on tunda huultel ja suus magusat maitset, on see märk, et liiga palju keemiaaure on sisse hingatud või on vajalik üle vaadata traktori või iseliikuva filtrid. Pidevalt halva õhuga salongis olemine kahjustab tervist rängalt.

Tervist ei saa tagasi osta, seega palun võtta teemat väga tõsiselt! Pritsimistega on kohati väga kiire, aga siit maailmast äraminekuga ei tohiks kellelgi väga kiiret olla.