Talinisupõldudel on tegelikult haigustõrjeringidega aeg juba viljapeade kaitsmise fookuses, aga püsiv niiskus ja ideaalsed temperatuurid haiguste arenguks, on põldudele tagasi toonud ka jahukaste. Ja mitte vähe.

Talinisu ‘Edvins’, jahukaste

Kahjuks ei saa öelda, et see on vaid mõnede sortide omapära või piirkondlik eripära, vaid jahukastet leiab kõikjal. Praegustes ilmatingimustes leviv jahukaste pole ka nii kergekujuline, et selle tõrje saaks tähelepanuta jätta. Jahukastet pidurdavateks tingimusteks on soojus üle 25 kraadi ning kuivus, aga edaspidised päevad näitavad ainult haigusele ideaalseid tingimusi – temperatuurivahemik 15-20 kraadi koos püsiva niiskusega.

Talinisu ‘Ramiro’, jahukaste

Jahukaste ei ole haigus, mida saaks tähelepanuta jätta, eriti kui levik on nii massiline. Nimelt on jahukaste võimeline edukalt levima alumistel lehtedelt ja kõrrelt kiiresti ülespoole ning jõuab tõrjeta ka kindlasti lipuleheni ning isegi viljapeadeni. Seen kahjustab nii lehe pealispinnal, kui areneb ka taime sisse – takistab normaalset toimimist, toitainete liikumist ja vähendab fotosünteesivat pinda. Kui jahukaste levib viljapeadele, pole võimalik selliselt põllult koristada hea kvaliteediga toidunisu.

Kuidas aru saada, kas fungitsiid on jahukastele mõjunud? Pärast pritsimist ei kao jahukaste lehtedelt ja vartelt, vaid mõnes mõttes muutub visuaalselt isegi hirmsamaks. Jahukaste on alguses valge vatt või kirme, aga peale fungitsiidi pritsimist muudab värvi – pruunikaks-tumedamaks, isegi roosakaks. See tähendab, et haiguse edasine areng ja levik on peatatud. Kõik lumivalge või hele on täiesti elus ja kahjustav haigus.

Pruunikas värv näitab, et fungitsiid toimib

Sellise jahukaste värvi järgi saab ka praegu põlde uurida ja vaadelda, kui näiteks fungitsiidi pritsimisest on alles nädal-poolteist möödas. Võib-olla haigust leiab, aga see pole enam valge. Sel juhul teab, et tõrje veel toimib. Enamasti aga, kui haigustõrjest on möödas kolm nädalat ja rohkem, on jahukastet põllus juba jälle päris palju.

Parim variant ja soovitus hetkel, kui lõpuks mõnegi päeva või isegi tunni pritsimiseks leiab, valida fungitsiid, millel on hea mõju nii viljapeadele levivatele fusarioosidele kui samas ka jahukastele. Mõlemat haigust ei saa hetke tingimustes unustada, sest kasvuperiood koristuseni, isegi varastel sortidel, on veel liiga pikk. Kahjuks ei näita ilmateade ka mingit muudatust.