Õnneks on praeguseks päris paljud oa ja herne külvamisega ametis või juba ka külvamise lõpetanud, mis tähendab, et optimaalse külviajaga on juba stardipunkt neil kultuuridel päris hea. Kellel veel külvamata, siis vähemalt oa võiks maha saada selle nädala lõpuks, siis on ka lootust, et koristus võiks sel sügisel õnnestuda. Hernega otseselt selle nädalaga hea külviaeg ei lõppe, aga samuti ei tohiks see nihkuda ka liiga maikuusse.

Oa külvamine Tartumaal, 22.04.18

Oa külv Tartumaal, 22.04.18

Järgmisena on tööde järjekorras tõenäoliselt põldude rullimine, mis on eriti oluline just hernepõldudel, sest ei me ette tea, mismoodi sügisel koristusilmad ja -tingimused on ning ega kombaineri naeratus ja närvid maksavad ka midagi. Rullimine tasandab mullapinda ja lõhub külvamisel tekkinud mullapangad ja -kamakad, ühtlustab ka seemnete külvisügavust ja mullas paiknemist, aitab hoida head niiskuskeskkonda seemnete ümber. Rullimine tagab ka selle, et kivid, mis sügisel muidu madala hernekoristuse käigus valusalt kombainiheedri leiaksid, oleksid kenasti mulda surutud.

Hernepõllu rullimine Cambridge põllurulliga

Soovitus on kohe peale külvi või külvijärgset rullimist ka mullaherbitsiid ära pritsida. Põhjuseid on mitmeid:

  1. Pärast külvi ja üleüldse praegu on mullas niiskust piisavalt (kohati liiga palju, mis ka külvi takistas), mida tuleks koheselt ka ära kasutada. Märja mullaga on mullaherbitsiidide efektiivsus kordades parem, kui kuiva mulla korral.
  2. Ilmateade lubab vihma, küll võib-olla mitte palju korraga, aga hirmutatakse nüüd edaspidi iga päev mingisuguse sabinaga. Lõpuks nii, kui iga päev natuke sajab, võib nädala pärast olla olukord, kui mullapind on jälle väga märjaks muutunud ja pritsimisel tekivad tallamisest rööpad. Mullapind on juba praegugi olnud pea kõikjal liigniiske, seega kui külvijärgselt saab kenasti põllule, on tark pritsimine kohe ära teha ja on see töö unustatud.
  3. Mullaherbitsiidi võib pritsida ka väikese vihmaga, kuid kui sajud muutuvad tihedaks ja tugevamaks on ka pritsimine takistatud ja põllule ei pääse. Sama on, kui vihmadega tuul kaasneb – mullaherbitsiid peab jõudma ühtlaselt mullapinnale, mitte triivima igalepoole laiali.
  4. Uued külvid ja tööd tulevad kohe peale, seega võib tööde tuhinas mullaherbitsiidi pritsimine nii palju edasi nihkuda, et kultuur ja umbrohud hakkavad tärkama. Tärkamiseelseid mullaherbitsiide EI SAA pritsida pärast oa tärkamist ja samuti on palju keerukam tärganud herne puhul. Ei tasu oma elu hilinemisega raskemaks teha ja tärganud umbrohtudele on tõrjeefektiivsus palju kehvem, kui mustale mullale pritsides.

Isegi võtab väikse tolmupilve üles. Herne külv Valgamaal, 23.04.18