Õnneks tundub, et vihm pole päris kadunud nähtus ning ilmaennustuse järgi edaspidigi taevaluukidest lisaniiskuseks lootust on. Talirapsi külvamist silmas pidades saabusid vihmasabinad küll veel viimasel momendil, et saaks alustada või jätkata külvamist ning juba külvatud seemned tärkamiseks jõudu saaksid.

Tolmuvaba külv tõi naeratuse näole

Kuivus keerutas senini ainult tohutut tolmu üles ja mullaherbitsiidide pritsimine oli üldse võimatu. Õnneks olukord on pisut muutunud ja umbrohutõrjeks on tingimused palju paremad.

Mullatoimeliste herbitsiidide puhul kehtib kuldreegel, et efektiivsus sõltub suurel määral mullaniiskusest nii pritsimise ajal kui pärast seda ning lisaks on oluline pritsimise veekulu. Herbitsiid peab saavutama võimalikult laialdase kontakti ja laialivalgumise mulla ülemises pinnakihis, mille tagab just niiskuse olemasolu.

On piirkondi, kust korralikud sajuhood on üle käinud ja kaasa toonud lühikese ajaga mitmeid kümneid millimeetreid vett, kuid seda õnne pole jätkunud kõigile. Seetõttu tuleks praegu pritsimisel siiski kasutada suuremat veekulu – vähemalt 250 liitrit, veelgi parem 300-400 l/ha.

Mullaherbitsiidide pritsimise puhul on ka see hea lisaboonus, et kui pritsimise ajal peaks pisut vihma sabistama hakkama, ei pea pritsitiibu kokku pakkima – vaikne vihmasabin on ainult kasuks ja tööd saab jätkata.

Pritsimise ajal sadav lisaniiskus on kasuks

Tähtis on jälgida mullaherbitsiidide kasutusaegu nii parima umbrohutõrje tulemuse saavutamiseks, kui talirapsile kahjustuse tekitamise vältimiseks. Seega:

Üldjuhul on pritsimise parim aeg kohe peale külvi, sest siis on ka mullapind niiskem. Praegune päike ja tuuled kuivatavad seda suhteliselt kiiresti. Samuti on mõne mullaherbitsiidi ainus lubatud kasutusaeg enne kultuuri tärkamist.

Maapind aurab peale sadanud vihma

Talirapsi seisukohalt on kõige ohtlikum aeg herbitsiidi pritsimiseks siis, kui väikesed rapsitaimed hakkavad kohe-kohe mullapinnale jõudma. Siis oleks parem juba ära oodata kõikide rapsitaimede tärkamine ja lasta neil kasvujõud kätte saada. Tähendab see pritsimise ettevõtmist pärast talirapsi tärkamist kuni paari pärislehe faasini. Soojade ilmadega kasvavad rapsitaimed ja umbrohud vägagi kiiresti, seega jälgida, et õige aeg märkamatult mööda ei läheks. Idulehtedes umbrohud on paremini tõrjutavad, kui pärislehti moodustavad umbrohud.

Mullaherbitsiidide maksimaalse efektiivsuse ja umbrohupuhta põllu mullatoimeliste herbitsiididega saavutab vaid siis, kui põllul pole palju mullakamakaid ja põhujääke. Vastasel juhul oleks parim valik tärkamisjärgsete kontaktsete ja lehe kaudu toimivate lahenduste kasutamine.