Hea on, et kuumalaine pisut järele on andnud – saab ise vähe hinge tõmmata ja taimed saavad natuke kosuda ja kuumusest taastuda. Loodetavasti jagub vihma nüüd kõikjale ja veel rohkem tahaks loota, et kui vihma sajab, siis pigem rahulikult ja ilma rajuta. Samas tundub aga, et kui ilmaennustust uskuda, siis selline pendeldamine kuumakraadide ja jahedamate ilmade vahel jätkub, lisaks tuul ja vihmahood.

Kui ikka nädal aega järjest on igapäevaselt 30 kraadi päevakuuma, siis taimede kasv teeb kiirusrekordeid ja kasvufaasid vahetuvad raginal. Eriti on kuumusest mõjutatud olnud suviviljad: peamiselt teraviljad, aga ka hernes-uba. Nii mõnigi on odrapõllule minnes pidanud viimasel ajal üllatuma ja tõdema, et viljapead on ootamatult juba tulekul ja mõne pritsimise plaanile tuleb kohe kriips peale tõmmata.

Loomisfaas jõudis kiiremini kätte, kui oskas oodata

Suviodral, eriti varajastel sortidel, on kasvufaasid küll hüpetega vahetunud – alles oli 2.kõrresõlme faas, nüüd juba loomisfaas ja viljapead väljas. Hilised odrasordid on pisut küll kasvus maas, samuti suvinisud, kuid ega seda turbokasvu pisut jahedam ilm enam kinni ei hoia. Kusagilt oli juba kuulda, et isegi suvinisul hakkavad viljapead välja tulema. Uskumatu!

Hernes on jõudmas õitsemisaega

Hernel ja oal on samuti leida juba esimesi õisi. Hernel on mass päris ilus ja matsakas, uba on hakanud juba päris lühikeses pikkuses õitsema.

Kõik see eelnev jutt on sissejuhatuseks, et meelde tuletada ja hoiatada, et nii mitmegi pritsimise aeg on teraviljade loomisfaasiga või herne-oa õitsemisega läbi.

  1. Kui teravili on jõudnud lipulehefaasist kaugemale, pole võimalik pritsida enam ühtki herbitsiidi, eriti tuulekaera ja kõrreliste tõrjeks mõeldud herbitsiidi. Esiteks on selleks ajaks teravilja lehemass nii suur, et herbitsiidilahus ei saavuta kontakti umbrohtudega ja umbrohud on tõrjumiseks liiga suured. Teiseks, mis on veelgi olulisem, viljapeadele ei tohi pritsida mitte ühtki taimekaitsevahendit, mis pole mõeldud sel ajal pritsimiseks!
  2. Kui teravili on jõudnud viljapeade loomisfaasi, pole enam võimalik kasutada ühtki kõrretugevdajat. Ei tasu ka riskida nipa-napa viimasel hetkel, kui ohteotsad lehetupest paistma on hakanud – praegu on selles faasis kõrretugevdaja pritsimine juba väga riskantne. Kui viljapead on hakanud paotuma nö lehetupe küljelt välja, siis on kõrretugevdajate kasutamine väga ohtlik.
  3. Kui teraviljal on viljapead loonud ning kätte jõudnud õitsemine, siis ei tohiks sel ajal õitsemist ja viljumist segada ühegi leheväetisega. Leheväetisi saab kasutada, kas loomise eelselt või alles terade piimküpsuse faasis (terade kvaliteedi tagamiseks). Õitsemise aeg on tundlik aeg ja seda ei tohi pärssida!
  4. Oa- ja hernepõldudel saab tuulekaera ja kõrreliste tõrjet teha kuni kultuuri õitsemise alguseni, mis tähendab samuti, et kui uba-hernes on alustanud õitsemist, on kõrreliste tõrjeaeg möödas.
  5. Samuti, nagu teraviljadel, kehtib ka oa-herne puhul reegel, et õitsemise ajal ei tohiks enam kasutada ühtki taimekaitsevahendit, mis pole selleks ajaks kasutamiseks mõeldud ning samuti ei tohiks õitsemist segada leheväetistega. Üldjuhul on õitsemise alguseks leheväetiste kasutamise õige aeg nii või teisiti möödas või kui on soovi saagi moodustumise parandamiseks kasutada kaaliumi sisaldavaid preparaate, on neid mõistlik anda alles õitsemise lõpus.

Kahju jah, see kuumus pole olnud kuidagi kasuks ja on kõike liigselt kiirustanud. Kui ikka kasvufaas pritsimiseks on möödas, siis midagi pole teha, lihtsalt tuleb mõni asi ära jätta. Valel ajal pritsides ei ole asjal efekti ja lisaks “pritsitakse oma saaki põllult minema”. Ei tohi ja ei tasu riskida.