Viimastel soojadel päevadel on mõnedel talirapsipõldudel märgata olnud maakirpude liikumist. Massiliselt neid praegu ei levi, kuid siiski mõnedel põldudel on arvukus olnud nii suur, et tõrje on lausa vajalik.

Maakirbud teevad kõige rohkem kahju tärkavale ja idulehtedes olevale rapsile. Kui raps kasvab juba pärislehtede faasi, pole maakirbud enam võimelised erilist kahju tegema.

Siiski-siiski, tasub oma talirapsipõlde praegu jälgida ja enne herbitsiidi pritsima minekut põllul kontrollimas käia. Maakirbud on võimelised suure isu korral sööma pisikese rapsitaime ka mullast ära enne, kui rapsitaim üldse mulla pinnale jõuab. Seega, et veenduda, et kirpe põllul pole, tasub pisut ühe koha peal kükitada ja mullapinda jälgida. Pisikesed metalse läikega helkivad kirbud jäävad kindlasti silma. Niisama põllule ära eksinud kahte kirpu tõrjuma pole kindlasti vaja minna, sest tegelikult on meil praegu siiski hilissuvi ja maakirbud üldjuhul nii hilja erilist hullu ei suuda korraldada. Kui just järgnevad nädalad nii soojana jätkuvad, aga seda vaevalt, et juhtub…