Kõik talirapsil sügisese kasvu mõjutamiseks ja ülekasvamise vältimiseks kasutatavad kasvuregulaatorid toimivad üldjuhul maksimaalselt 3 nädalat. Seda muidugi täisnormide juures, seega kui esimesel ringil oli kasutusel vähendatud norm, siis tuleks lihtsalt umbkaudu arvestada, kui palju normi vähendamine mõjuaega lühendab. Ja kindlasti ei mõjuta regulaator rapsi kasvamist ühtmoodi kogu 3 nädala jooksul, sest muidu tähendaks see ju 3 nädalat kestvat kasvupidurdust. Tegelikult on mõju kõige tugevam esimesel nädalal, teisel juba väheneb ja kolmandal on taimele mingil määral tuntav. Kasvuregulaatori eesmärk pole talirapsi hingest kinni tõmmata ja stoppama panna, lihtsalt pisut tagasi hoida maapealse lehemassi kasvu ja suunata kasvujõudu juurekavasse ja juurekaela jämenemisse.

Millal siis ikkagi minna teist ringi kasvuregulaatorit pritsima? Õige aja tabamiseks on põhimõtteliselt kaks lollikindlat meetodit.

Esimene ja kõige kindlam: tuleb minna põllule ja suvalisest kohast tõmmata välja suvalised paar taime. Muidugi pole mõistlik vaadelda põllu kõige pisemaid taimi, vaid pigem ikka mõni kõige suurem “kapsas” ja mõni keskmisema suurusega. Taimed tuleb lõigata pooleks kasvukuhikust ja juurekaelast ning vaadelda südamikku. Kui eelmisena kasutatud kasvuregulaatori mõju on veel asjalik ja kestab, siis on kasvukuhiku tipus (kohas, kuhu kinnitub leherosett) näha konkreetse piiriga kaarjat osa. Allpool olev pilt selgitab paremini.

Kasvukuhiku konkreetse kaarega tipp

Kui kasvukuhiku ülemine osa pole konkreetselt kaarjas, vaid pigem muutunud piklikumaks ja hakanud justkui välja venima, siis on see märk, et raps on hakanud ennast jälle välja venitama ja õige aeg on uut reguleerimist teha.

Kasvukuhik on juba päris palju välja veninud ja kasvuregulaatori mõju enam pole

Teine võte, pisut rohkem asfaldiagronoomi repertuaarist, on minna põllule või kasvõi vaadata põllu üldpilti autoaknast. Kasvuregulaatori mõju kestab, kui põllul peaaegu kõigil taimedel on lehed tugevalt allapoole painutatult suunatud ja põllupinnaga horisontaalselt samal joonel. Kui aga lehed on hakanud asetsema püstisemalt ja tasase, ilma tuuleta ilmaga taliraps põllult nii öelda lehvitab oma lehtedega, on suur tõenäosus, et kasvuregulaatori mõju enam pole.

Püstised rapsilehed näitavad, et raps on hakanud end jälle välja venitama