Sõna otseses mõttes uuel nädalal uued tuuled, sest muud enam polegi, kui tuul, tuul, tuul. Ära väsitab juba, kaks päeva tuuline ja pärast seda kaks päeva mitte NII tuuline. Õnneks pole kiire pritsimisaeg käes, muidu oleks olukord ikka väga keeruline. Ilmataat otsustas selleks nädalaks algse soojema ilmaennustuse mitmeid kraade jahedamaks kruttida, seega hetkel paistab, et meid ootab üpriski tuuline ja jahe aeg ning öökülmad on pea igaöised külalised. Positiivne on muidugi see, et sademeid lubab kõikjale – kogused on veel teadmata, aga vähemalt päris ilma ei tohiks ükski piirkond jääda.

 

Tuhajuhanid tööhoos

Jahedal ajal saab teha jaheda aja töid. Kes mida, aga siin-seal on vaikselt alustatud kaera, herne ja oa külvamisega, kuid siiski peab täna toonitama, et kiiret pole mitte kuhugi. Aprill on keskpaigas, temperatuurid on madalad, muld külmavõitu. Hästi talvitunud talivilja pind on ka üldjuhul kõigil piisavalt suur, et külvatavat suviviljapinda on kordades vähem. Just seepärast ei ole tarvilik liigne kiirustamine. Külmas mullas idaneb kõik aeglasemalt ning tulemuseks võib olla palju nõrgem taimik, kui pisut hiljem ja soojematesse oludesse külvatud kiiremini tärganud ning võimsamalt kasvama läinud taimik. Pärast koristusajal ei ole ju otseselt millegagi võrrelda ja saagivahe mõõdetav, kui kõik on kiiresti ja korraga maha külvatud. Igaljuhul, kui kaera-, herne- ja oakülv on tänasel päeval veel mõistetav, siis muude suviviljade külvile ei tohiks küll mõelda. Suvioder ja suvinisu ei taha üldse külma mulda, liiga vara külvates toob see juurde ainult muret.

Rukkil võimas juurepall – tähendab, juured teevad ainsat tööd, mis toidab

Mäletate, kuidas eelmisel aastal umbes Maamessi paiku korralikud aprilli kuumarekordid olid? Totaalse palavaga hakkasid kõik taliviljad kiirustades pikkust viskama ja ebanormaalselt kiiresti kasvufaase vahetama. Maamess oleks pidanud toimuma eeloleval nädalavahetusel, kuid kahjuks sel aastal oleme sunnitud paljustki loobuma või nii mõndagi edasi lükkama. Praegune jahe ilm aga on hea talivilja juurestiku arenguks, teraviljal võrsumiseks ja rapsil külgharude algarenguks.

Jahe ilm soodustab võrsumist ja pikkusesse kasvamisega pole kiire

Põldudel elu tasapisi käib ja taimed saavad praegu väga edukalt ise hakkama. Vihje sellele, et pritsida pole taliviljapõldudele lähipäevadel küll midagi. Õnneks ei saagi, sest tuul ei lase 🙂 Isegi, kui päevane temperatuur kõige soojemal ajal peaks tõusma 8 või 9 või lausa 10 kraadini (tõenäoliselt nii sooja ei tule), siis ööpäeva keskmist ei venita kuidagi 5 plusskraadini välja. Öökülmasid lubab veel tükiks ajaks, mistõttu ööpäevane temperatuur püsib taimede aktiivsemaks kasvuks veel liiga madalal. Lisaks, mistahes leheväetiste või taimekaitse omastamiseks taimede poolt ja kasuteguri toimimiseks on ka vaja soojust. Piisab päikesetõusul paar tundi kestvast temperatuurist alla 0 kraadi, et koos sellele eelneva pritsimisega põllul palju kahju võiks tekkida. Isegi, kui kahjustust ei teki, siis toime on küll küsitav – pigem on see raha raiskamine.

Äestamine või rullimine pole ka praegu selliste vahelduvate oludega väga hea plaan, sest igasugune taimede liigutamine ja sasimine tekitab mõningast stressi ja kui sellele peaks järgnema öökülm, võib põllu päris edukalt väga suuresti rikkuda.

Seega, jahedad ajad on jahedate aegade töödeks! Või siis soojemate ilmade ootamiseks – küll needki tulevad!

Hommikune härmas põld