Talirapsi sordid on erineva käitumisega ja erineva kasvukiirusega, üldistades aga saab öelda nii, et tänaseks on kõrgekasvulised sordid alustanud täiesti kenasti pikkuskasvu ning kääbus- ja poolkääbussordid istuvad jätkuvalt maapinna lähedal. Lihtne ja loogiline ja täpselt nii, kuidas hetkel olema peakski.

Kõrgekasvulised rapsisordid on alustanud silmnähtavat pikkuskasvu

Kõrgekasvulised sordid on alustanud küll iga päevaga järjest silmnähtavamat pikkuskasvu, kuid jahedavõitu ilma tõttu pole õnneks liialt kiiret venimist taimedel tekkinud. Taimed on kasvus ca 15 cm kõrged: mõned väiksemad, mõned ehk juba ka 20 cm. Kõige olulisem on arvestada seda, et see pole kindlasti veel aeg, mil kasvuregulaatorit pritsima peaks, sest las taimed ikka saavad korraliku kasvu kätte enne, kui midagi pidurdama või reguleerima minna. Eesolev pisut jahedam nädalalõpp (või isegi nädalajagu päevi, kui ennustus paika peab) on ise justkui “kasvuregulaator”, sest ööpäevane temperatuur pidurdab pikkuskasvu kindlasti. Seda enam, öökülmaperioodil (ka 0 või paari miinuskraadiga) ei tohiks midagi pritsida, isegi mitte leheväetisi! Hetkel paistavad olema esimesed reaalsed pritsimisilmad umbes 15.-16.aprilli paiku.

Madalama kasvuga kääbussordid käituvad hetkel täiesti loomuomaselt ja see, et nad praegu pigem justkui mööda maad laiali kasvavad ja pikkust ei taha võtta, on täiesti normaalne ja hea. Taimed kasvavad laiusesse, kõrvalharude algkasv käib ja juuresüsteem on vägevas olekus. Ükskõik, kas tõmmata praegu välja kõrgekasvulise või kääbussordi rapsitaim, tuleb juurtega kaasa korralik mullapall ehk siis taim toitub mõnuga.

Raps toitub ja tahab väetist

Esimestest rapsipõldude väetusringidest võib tänaseks möödas olla juba kaks-kolm nädalat, seega mitte paha mõte pole sellistel põldudel teine korralik ring lämmastikväetist nüüd ära anda. Eriti kehtib mõte just kiirekasvuliste sortide põldudel, mis pikkust on kasvanud, sest kui mingil hetkel järjest soojemaks läheb, siis võimsas olekus taliraps läheb vuhinal minema. Olgu kogulämmastik plaanitud 140 või 180 või kellel kuidas, aga täna pole halb mõte enamus või isegi kõik plaanitud kogusest ära anda. Millal siis veel? Raps peaks olema varsumise alguses väetise kätte saanud, sest kui õienupud juba leherosetis kõrgemale kerkivad, ei ole enam väga hea aeg väetisegraanulit lehvitada. Graanul võib oma lennukas kiiruses õisi ja lehti lõhkuda ja kahjustada. Samuti tahab raps olla täielikult toitu täis ja laetud enne seda, kui kiire kasv päriselt algab.

Algust saakski teha neil kõrgekasvuliste sortide põldudel, kus on selgelt näha, et taimed on pikkust kasvamas ja toitu tarbimas. Graanul saab mulda, lubab ka sademeid, seega päris hea kombo. Kiirustama ei pea kindlasti, kui põld pole veel nii kenasti ärganud ja pikkust visanud või kääbussortidel, mis maapinnal kükitavad. Vähemalt oleks midagi mõistlikku teha seni, kuni päris õiged pritsimis- ja külviilmad saabuvad – hoiab mõne rumala kiirustamise ära ehk. Vabandust otsekohesuse eest! 🙂

Temaatiline video ka, missest et lõppeb talinisu väetamisega. Aitäh, Ergo, et oma tegemisi üles jäädvustad!