Pilt ilmalainel on läinud palju ilusamaks ja soojemaks. Samuti helgemaks, sest tuuleiilid ei tohiks enam nii lennukad olla. Vihmasabinaid lubab praeguse pikema prognoosi järgi edaspidi kitsilt – seda mõtet tasub kuklas hoida ja töid-tegemisi planeerides arvestada.

Sademeteprognoosi tasub arvestada just väetamisel ja viimaste lämmastikuringide andmisel

Kuigi ilm on muutumas tasapisi soojema kevade nägu, siis sellegipoolest suure hurraaga kõike ja kohe ja korraga tegema tõttama ei peaks. Eriti puudutab see taliviljade pritsimisi, millele tuleks läheneda läbimõeldult ja mõttega: vähem on parem. Taliviljapõllud on nii ilusad, taimede potentsiaal on väga kena, nüüd on kõige raskem ülesanne seda antud võimalust maksimaalselt hoida ning mitte oma otsuste ja tegevustega ära rikkuda!

Nüüd, kui lõpuks justkui saaks esimesi pritsitöid tegema, siis võib tunduda, et korraga vajalik oleks teraviljadel nii herbitsiid, kui võrsumiseks kasvuregulaator, talirapsil herbitsiid, kasvuregulaator ja vajadusel isegi putukatõrje ära teha. No ja muidugi sinna lisaks on vajalik kuhugi veel ära mahutada lehekaudne turgutus ja toitmine… Just täpselt nii saabki tuumakombod kokku segada ja taimi kahjustada, kuid pritsimiste eesmärk peaks ju olema taimedele kasvuks paremaid tingimusi luua. Tuumakombod kuidagi taimede olemist paremaks ei tee.

Taliviljadel on tugev potentsiaal, seda tuleb kahe käega hoida!

Millest siis praegu lähtuda?

Külm aeg alles läks mööda – taimed veel taastuvad. Isegi, kui temperatuur tänasel ööl juba oli ainult plusspoolel, siis püsivat mõnusat ööpäevast keskmist ikka pole olnud. Ja ikka veel ei tule. Päris hea mõte on taliteravilja ja talirapsiga päevake-kaks oodata ja hoogu võtta – näiteks pritsiplaan korralikult uuesti läbi mõelda.

Pritsimise ajastus – seda saab valida. Olgu pritsimise eesmärk umbrohtude tõrjumine või kultuurtaime lehekaudne toitmine või kasvõi juba külvatud herne-oa mullaherbitsiid, siis pritsimiseks võiks valida päeva kõige soojema aja (keskpäev-pärastlõuna) ning töö lõpetada samuti veel mõnusalt soojal ajal. Päike loojub praegu umbes kella 21 paiku, mis tähendab, et tuntavalt jahedamaks hakkab minema umbes kella 20 paiku. Siit edasi mõeldes, kõikidel pritsitud paagitäitel, eriti herbitsiididel, tuleb jätta piisav mõjuaeg (vähemalt 3-4 tundi) enne, kui õhtune jahedus saabub. Jahe kevad annab võimalust pritsimisi sättida ja päevaga pigem vähem hektareid teha. Praegu on väga vähe pritsitöid, mis tõesti karjuvalt nõuaks kiiret reageerimist.

Paagisegud tuleb teha vajaduspõhised ja paagist praegu välja jätta kõik, mis hetkel vähegi kahju võiks teha või nii oluline pole. Kui kõik tundub oluline, siis tuleb erinevaid pritsimisi lihtsalt jagada ja segud hoida võimalikult leebed. Eelnenud öökülmad ja jahedad tuulised ilmad on taimi kindlasti pisut nõrgestanud, pritsimistega võib praegu kergesti haiget teha. Lisaks pole meil ikka veel kindlustust, et edaspidi mõnel öösel temperatuur miinusesse ei lange – kindlasti läheb. Kui päeval on temperatuur julgelt üle 10 kraadi, siis see tahes tahtmata tekitab liigset julgust kõike korraga teha ja pritsida. Aga taimed põllul on ju need, kes pärast öösel jahedas kössitavad ja selle laadungiga hakkama peavad saama.

Paagisegud leebeks – vajadusel mitu pritsiringi. Tihtipeale teevad paagisegu äkiliseks just viimasena/viimastena mõeldud ja lisatud komponendid, milleks üldjuhul on leheväetised. Esimesed olulised on ju selged: vaja umbrohtu tõrjuda – läheb herbitsiid, vaja haigust tõrjuda – läheb fungitsiid. Põhisegu valmis, siis tundub, et aga midagi võiks ju veel anda. Just see ongi koht, kus tuleks pidurit tõmmata. Herbitsiididega kombos tekib üldse olukord, kus ühe käega justkui annad ja teisega võtad. Ideaalses variandis peaksid leheväetised ja turgutus olema eraldi pritsiring ning muu taimekaitse omaette. Sedasi on viidud risk miinimumi ning tegelikult on pritsimine ka palju mõjusam. Ära ei tohi igal juhul unustada pritsisegude kuldreeglit: maksimaalselt 3-4 toimeainet ühes paagis, kusjuures leheväetis võrdsustub 1 toimeainega.

Mõistetav on, et iga pritsiring on liigutus ja kulu, aga kümnetele hektaritele tehtud kahjustus on palju suurem kulu. Eriti suur kulu on heas usus pritsitud tuumakombo, millest tegelikult head tolku polegi. Liiga palju paagisegupartnereid mõjuvad omavahel üksteise toimet pärssivalt.

Tasa ja targu ning üheksa korda mõtle ja üks kord pritsi!

Pritsi saab juba äratada küll – herne ja põldoa mullakas näiteks tahaks küll tegemist. Kel juba külvatud või kellel külvamisel – parim aeg ikkagi kohe pärast külvi ja praegust niiskust ära kasutades.