See imeline aeg põlluhooajas on käes – rapsipõllud kolletavad, kohati lausa nii kirkalt, et silmale on valus vaadata. Aga see on nii ilus aeg! Võtke korraks rapsipõllu veerel aeg maha ja laadige oma akusid, kasvõi paar minutit rapsipõllu äärel linnulaulu ja mesilinnu suminat kuulates tuleb hoopis teine energia sisse.

Talirapsipõllud kolletavad – uhkeid põlde leiab Eestimaalt palju

Aeg on ka sealmaal, et ette võtta öised pritsimised. Et siis mitte mingil juhul meelest ei läheks: õitsva taime pritsimiseks on lubatud ajavahemik õhtul kella 22:00 kuni hommikul 5:00. Lisaks tasuks alati ikka õhtuti kontrollida, kas päris 22 paiku on rapsipõllul vaikne. Praegu on nii soojad ja mõnusad õhtud, et mesilased toimetavad ka hilisematel aegadel. Teeme ikka koostööd tublide mesilastega.

Talirapsi valgemädanikku ja kuivlaiksust aga kardaks sel aastal kindlasti. Esiteks seepärast, et aprilli- ja maikuu on rapsidele olnud kohati päris väsitav, kahjustanud nii õisi kui taimekudet ning tekitanud vartele lõhesid. Lisaks, paljudel põldudel ei tehtud varasemalt kasvureguleerimist, mis tähendab, et senini pole taliraps saanud ühtki haiguskaitset.

Lõhed ja kahjustatud taimekude on haigustele eeliseks

Öeldakse, et valgemädanik nakkub, kui rapsi õitsemise ajal vihma sajab. Hetkel on küll sademetega kitsas käes, kuid sellegipoolest on õhuniiskus üpriski kõrge ning ilusaid tiheda taimikuga põlde on Eestimaal palju. Saagipotentsiaal on tugev ja kulutatud ressursi õitsemisaegsele haigustõrjele saab kindlasti tagasi.

Fungitsiidi kulunormi soovitaks parimatel põldudel kasutada maksimaalsetes normides ning veidi tagasihoidlikumatel põldudel fungitsiidide miinimumnormides.

Pritsimise õige aeg on ikka siis, kui talirapsitaimik on täisõitsemises: see tähendab, et lisaks peavarrele õitsevad ka külgharudest ca 60-70% ja esimesed õite kroonlehed on hakanud langema. Liiga vara pole ka vaja minna. Kui ainult peavarres on õied lahti, siis on veel tegemist õitsemise algusega.

NB! Kahjurputukaid on ka palju, soojaga leiab õitelt päris avalikult toimetavaid kõdra-peitkärsakaid. Õitsemisaegse fungitsiidi pritsimisega tuleks lisada kärsakate tõrjeks süsteemne putukatõrje.

Raps avaldab armastust 🙂