Suvioder, eriti varane suvioder, on praegu kasvamas meeletu kiirusega. Soojus ja niiskus on pannud kasvufaase vahetama lausa paari päevaga. Päris paljudel põldudel on kätte jõudnud kõige parem aeg kõrt lühendada ja tugevdada. Sellise kiirkasvuga, mida praegu on suvioder tegemas, võib olla päevade küsimus, et kõige parem aeg lipsab mööda.

Varane oder viskab kiirkasvuga pikkust ja vahetab kasvufaase

Kõrretugevdajatega saab ikka ja jälle toonitatud, et kõrretugevdajad mõjuvad neile kõrresõlmedele ja sõlmevahedele, mis on pritsimise ajal aktiivses kasvus. Selles kontekstis on suviodral parim aeg kõrretugevdamiseks kasvufaas ca 2.kõrrresõlme ajal (faas 31,5-32). Kui peavõrsel on faas juba rohkem, kui 32, siis on samuti veel väga hea aeg, sest kõrvalvõrsed on alati peavõrsest sammuke ajas maas.

Varase odra peavõrsel faas juba pisut rohkem kui 32

Varasel odral veel hea aeg kõrretugevdamiseks

Kindlasti soovitaks kõrretugevdajatega paaki lisada kohe ka korraliku kulunormiga fungitsiid. Esiteks seepärast, et jahukaste on hiilimas ringi ja kohe-kohe avaldumas. Teiseks, varase odra puhul on tõenäoline, eriti arvestades sellist kiiret kasvu, et tulebki sel aastal ühekordne haigustõrjering. Mis oleks hetkeolusid arvestades igati mõistlik. Kuna odral tulebki peamiselt kaitsta keskmisi lehti, siis just ca faasis 32 on väga hea aeg teha korralik haigustõrje.

Kohe kindlasti ei soovita kõrretugevdajaga samasse paagisegusse panna tuulekaera tõrjeherbitsiidi! Kõrretugevdaja ja tuulekaera tõrje vahel võiks hoida ca 5 päeva.

NB! Lehetäid on liikvel, enne pritsima minekut tasub põllul korra kiikamas käia!