Soojal või isegi õigemini öeldes, kuumal keskpäeval oapõldudel seirates ja pisut ringi kiigates võib praegu päris kergesti märgata oa-teramardikaid taimedel seiklemas. Järeldus, kui neid oa varases õitsemisfaasis põldudelt juba nii kergesti leida võib, on arvukus suure tõenäosusega sel aastal üpriski suur.

Oa-teramardikas Allikas: https://www.ukbeetles.co.uk/bruchus-rufimanus

Oa-teramardikas on putukas, kelle kahjustusega oleme kahjuks pidanud rohkem tutvust tegema paaril viimasel aastal. See kahjur teeb oaseemned auklikuks, mistõttu seeme kaotab kaubandusliku välimuse ja väärtuse ning lisaks väheneb oluliselt seemnete idanemisvõime.

Oa-teramardika kahjustus

Aktiivsemalt toimetama on teramardikaid meelitanud justnimelt esimeste oaõite avanemine, kuna mardikatele maitseb meelsasti õite nektar ja õietolm. Teramardikad on väga aktiivsed ja liiklevad põllu piires pikki vahemaid vastavalt õite avanemisele ja olemasolule, seega tasub neid otsida just seal, kus oataimed on rohkem õisi avanud.

Oa-teramardikas armastab sooja ilma

Teramardikate aktiivsust ja paljunemiseks vajalikke tegevusi soosib kuum ilm: temperatuurid alates 20-kraadist on ainult kasuks, 25 plusskraadi ja enam annab neile veelgi innustust. Kuumalainet on lähipäevadeks ennustatud, seega teramardikate jaoks on kõik ideaaltingimused täidetud.

Emased mardikad munevad kaunaalgmetele, kui need on ca paari sentimeetri pikkused. Üks emane muneb ca 50-100 muna. Munadest kooruvad tõugud umbes 10 päeva pärast ning need tungivad läbi kauna seinte ja arenevad edasi seemnetes, kus nad on väga hästi kaitstud nii keemilise kui bioloogilise (keegi ei saa neid ära süüa) tõrje eest.

Just täiskasvanud mardikate tõrje enne munemist on oa-teramardikate tõrjumisel kriitilise tähtsusega! Oataimedel hakkavad õitsema kõige enne alumised õied, seega kui esimesed alumised õied hakkavad ära õitsema ja kukkuma, tuleb tõrjega õigel ajal kohal olla – see on kõige õigem aeg tõrjeks! Sisuliselt tuleb siis pihta saada täiskasvanud mardikale ning selleks parim võimalus on kasutada süsteemset putukatõrjevahendit. NB! Õitsva oa pritsimine on lubatud vaid ajavahemikul 22-5!

Muide, kui nüüd see kõige kuumem kuumus saabub, siis esimesed õied võivad kiiremini ära õitseda, kui eeldaks. Oluline on hoida põldudel silma peal ja olla kohal enne, kui emamardikas mune poetama hakkab.

Kui oapõllus veel lahtisi õisi pole ja on plaanis veel viimasel vindil teha kõrreliste tõrje ning põllul esineb oakahjureid, siis võib ka teramardika arvukuse piiramiseks pritsisegusse lisada kontaktset putukatõrjet. Sellegipoolest tuleks esimeste kaunade ilmumisel õigeaegselt ette võtta ka süsteemne tõrje.

Sel aastal tuleb oa-teramardika tõrjega olla väga hoolas, sest järgmisest aastast pole enam ühtki süsteemset lahendust, millega tulemust saada. Ehk aitab selle aasta korralik tõrje kogupopulatsiooni põldudel vähendada.

Oa-teramardikad võivad muuta järgmistel aastatel oakasvatamise väga keerukaks