Tõenäoliselt pole täna enam kedagi tarvis veenda, et valgemädanik on talirapsi kevad-suvise kasvuperioodi kõige ohtlikum haigus. Samuti pole vajalik enam kahelda selles, kas valgemädanik meie põldudel levib, sest rapsi kasvupinna laienemisega käsikäes on valgemädanik aasta-aastalt end järjest kindlamalt kõikjal kenasti sisse seadnud. Valgemädaniku peremeestaimed on lisaks rapsile ka ristõielised umbrohud ja põllukultuuride nimekirjast hernes ja isegi uba, seega haigusega võitlemise peamine võimalus on õigeaegselt ajastatud tõrje.

Valgemädanik on rapsipõldudel enamlevinud haigus

Valgemädaniku leviku põhireegel on: kui rapsi õitsemise ajal sajab mitmel päeval järjest vihma ja õhuniiskus on kõrge, on leviku tõenäosus 100%. Täpselt need olud, mis ilmataat meile praegu valinud on. Sel aastal on valgemädaniku tõrje vajadus 100% kõikidel talirapsipõldudel. Ka kehvemini talvitunud ja hõredamatel, sest vaevalt neilgi põldudel oleks soov veel 25% saaki haigusele kinkida.

 

Kuidas ajastada õigesti valgemädaniku tõrje?

Valgemädaniku levikuteid on mitmeid ja tegelikult on haigus mingil määral rapsipõllus liiklemas kogu hooaja vältel, aga olulisim levikutee ja samas ka tõrjevõimalus on õite kroonlehtede kaudu. Haiguse eosed leiavad rapsi õitsemise ajal oma mõnusa pinnase õitel. Peamine nakkus saab alguse, kui nakatunud kroonlehed langevad ning mullapinnale kukkumise asemel niiskuse abiga taimede tervetele lehtedele ja vartele kleepuvad.

Valgemädaniku nakkuse peamine levimisviis

Niiskuse abiga kleepuvad kroonlehed lehtedele

Valgemädaniku tõrje ajastamise kuldreegel on, et fungitsiidi pritsimisega tuleb tabada võimalikult palju lahtisi õisi. Veel kinnistele õiepungadele fungitsiidi pritsimine pole pooltki nii efektiivne, kui lahtistele õitele haiguskaitse tagamine. Tavapäraselt hinnatakse rapsi õitsemist peavarre õite lahtimineku järgi, kuid taimiku üldist õitsemist hinnates ei tohi ära unustada külgharusid!

Parim aeg valgemädaniku tõrjeks on siis, kui taimik õitseb 30-50% ulatuses.

Kuidas seda mõista ja hinnata?

10% õitsev taimik – peavarrel on avanenud ca 10 õit

20% õitsev taimik – peavarrel on avanenud ca 15 õit

30% õitsev taimik – esimesed üksikud kroonlehed on hakanud langema

50% õitsev taimik – taimik on kuldkollane, peavarrel on 20+ lahtist õit ja varre allosas on näha esimesed väikesed kõdrahakatised, külgharud on alustanud õitsemist, kuid ei õitse veel täiel määral.

Rapsil lähevad õitsema kõigepealt peavarre õied

Õige aeg valgemädaniku tõrjeks on, kui peavarrel on langemas kroonlehed, peavarrel on märgata esimesi kõdrahakatisi ja külgharudel on samuti lahtisi õisi

Ilmselgelt on põldudel taimik ebaühtlane, eriti pärast möödunud talve ja mõistagi ideaaltingimusi pole olemas, kuid ajastuse valimisel tuleks lähtuda siiski põllu parimast taimikust, kust ka saagilootus kõige parem on.

Niisked olud on taimekasvuks ideaalsed, kuid samuti ka haiguste levikuks