Kui mujal Eestis on viimastel päevadel olnud pigem sügisele iseloomulikud ilmad ja sadanud palju vihma, siis Lääne-Virumaal on jätkuvalt talvised olud. Sel nädalal sadas ka päris palju lund, kuid kõikuvad temperatuurid on seda ka kiiresti sulatanud.
Kuna maapind on sügavamalt külmunud, siis maa ei suuda sulavett vastu võtta ja põldudele on tekkinud suured lombid. Sellist seisu pole mitte ainult madalamates kohtades või madalamatel põldudel, vaid kahjuks peaaegu kõikjal. Sarnast pilti on näha peale Virumaa ka mujal Eestis.
Vesi jätab taimed ummuksisse ja õhupuuduses olevad taimed muutuvad külmaõrnemaks. Tänu külma ja sooja vaheldumisele ka mullapind liigub ning sellega koos on mõjutatud ka taimede juurestik ja rapsi kasvukuhiku või teraviljade võrsumissõlme asend.

Õnneks saab siiski öelda, et praeguseni on enamik talinisu- ja talirapsitaimi elus. Kõige ohtlikum oleks, kui põldudele tekkinud lombid pikemaajaliselt jäätuks. Seisuvesi on küll ohtlik, kuid kui see ei kesta üle nädala-kahe, siis võib loota, et põldudele siiski suuri tühimikke ei teki.