Tartumaal ja Lääne-Virumaal ning ka Jõgeva katsekeskuse maadel võib kohata põlde, mis kaugelt tunduvad olevat justkui marja- või köögiviljakasvatus, sest pikad kilepeenrad on need, mis jäävad juba kaugelt silma.

Tootmiskatsetes põllumeeste juures on tegemist aga maisi ja sojapõldudega, Jõgeval on lisaks neile kultuuridele katses ka uba ja päevalill. Tegemist on Eestis uudse tehnoloogiaga, kus soojalembeste kultuuride külvamisel kasutatakse biolagunevat kilemultši, mis soodustab seemnete idanemist ja taimede algarengut. Külvitehnoloogia ja idee ise on pärit hoopis Hiinast, kus taolist lahendust kasutatakse erinevate põllukultuuride kasvatamisel.

Põldkatsed rajati Iirimaalt pärit Samco System täppis-monoseemne külvikuga, mis ühe töökäiguga külvab seemned, pritsib umbrohutõrjeks mullaherbitsiidi ja katab külvi biolaguneva kilega. Katsekülvik on kaherealine, kuid mujal maailmas on kasutusel ka 6- ja 8-realisi tootmiskülvikuid. Külviku põhimõte on, et eespool olev ketas tekitab vao, seejärel paigutatakse kile ja järgnev ketas lükkab mulla kile äärtele. Juba 10 minutit peale külvi on näha, et mullast tulev niiskus tekitab kile alla kondentsi ja see ka sinna püsima jääb. Eriti soodus on selline niiskusehoidmine kuivade kevadete puhul.

Kile on külviridade kohal perforeeritud ja nendest augukestest suudavad taimed läbi kasvada. Kile pole ka nii tugev, et kui taim satub kasvama pisut kõrvalt, suudab ta siiski läbi kasvada. Kile muidugi soodustab sooja ja niiskusega ka umbrohtude kasvu, seetõttu ka külvi ajal kasutatakse herbitsiide.

Kile hoiab niiskust ja soojust ning selle aasta külma kevadega on praktiline kogemus ka käes, et kile kaitseb taimi isegi varakevadiste öökülmade eest. Jõgeval on katse rajatud ja külvatud 4. mail ning praeguseks on kultuurid sõltumata vahepealsest külmaperioodist kenasti tärganud.

Biomultš laguneb päikesevalguse ja temperatuuri mõjul kuu-pooleteise jooksul.

Lääne-Virumaal rajatud põldkatsete puhul oli külvikul ülesandeks ka kividega hakkama saada, kuid masin tõestas ennast – kile purunes vaid vähestes kohtades.