Igal aastal kevadel on suviviljade põlde, kus mingid alad või osad külviread lähevad kohe tärkamisjärgselt kollaseks. Taimed on alles ühes lehes, kui juba on näha heledaid laike või koguni terve leht läheb täiesti kollaseks. Tegemist ei ole haigusega, vaid põhjus peitub sel puhul pea alati mullas.

Külvisügavus on esimene põhjus, mis taimedele sellist reaktsiooni põhjustab – seeme on sattunud liiga sügavale ja mulla pinnale jõudmine on taimelt võtnud väga palju energiat. Oder ja kaer on suvikultuuridest enamasti kõige tundlikumad külvisügavuse suhtes ja sellist kollast tooni põllul ka välja näitavad.

 

Oder `Elmeri`, külv 6.05.17

Oder `Elmeri`, külv 6.05.17

 

Teiseks tõenäoliseks põhjuseks on naksurlase vastsed ehk traatussid. Vastsed on 20-35 millimeetri pikkused kollakad või pruunid tõugud, kaetud kõva kitiinkestaga. Naksurlased söövad mullas suhteliselt seemne lähedalt taime ja kui kollaseks läinud lehti mullast välja tõmmata, tulevad need väga kergesti välja. Samuti on lehe allosas näha ka söömise jälgi. Tavaliselt on naksurlase kahjustus konkreetselt piki külvirida, kus taimed on järjest kollaseks läinud.

 

Liiga sügavale külvatud ning labidal näha ka traatussi ehk naksurlase vastsed

 

Traatusside kahjustust võib esineda kõigil suvikultuuridel – nisu, oder, kaer ja isegi uba ja mais. Oa puhul on üksikud taimed lihtsalt ära närtsinud ning kui neid välja tõmmata, on samuti väga konkreetsed närimise jäljed näha. Varasematel aastatel on ka maisipõldudel olnud alasid, kus mais külviridade mingis osas üldse ei tärka. Seemnete välja kaevamisel on alati põhjuseks olnud traatusside poolt “uuristatud” seemned.

 

Oataim närtsinud naksurlase kahjustuse tõttu, mai 2016

 

Traatussid ja naksurlased tunnevad ennast väga hästi ja kahjustust võib esineda põldudel, mis on olnud varasemalt pikalt rohumaa all ning samuti minimeeritud harimisega põldudel.

Ega siin head soovitust olukorra kiireks parandamiseks kahjuks polegi. Traatusside tõrjeks taimede kasvu ajal ja mullast ühtegi head lahendust pole, vastseid ja põlvkondi aitab hävitada mullaharimine ja eriti künd.