Suviteraviljad on paljudel põldudel tärganud, külviread jooksevad ning taimed soojuse ja niiskusega kasvavad silmnähtavalt. Putukaid sel aastal on jällegi palju ja ka kõrsvilja-maakirbud on leidnud odra-, nisu- ja kaerapõllud.

Kõrsvilja-maakirbud on mustad metalse läikega mardikad, kummalgi kattetiival kollane pikitriip. Kahjurid närivad orasel lehtedesse pikitriipe ning suure kahjustuse tagajärjel lehed kolletuvad ja kuivavad.

Siiski ei tasu mõne näritud lehe pärast kohe tõrjet tegema kiirustada. Taimed on kahjustusele tundlikumad ühe-kahe lehe faasis, suuremad ja heas kasvujõus taimed on juba tugevamad.

Kahjustus on ulatuslikum soojade ja päikseliste ilmade puhul. Kui on tõesti märgata, et üle 25% taimedest on kahjustatud ja kogu põld sellest hakkab tooni muutma, on tõrjeks piisav kontaktne insektitsiid. Pritsimiseaeg jällegi päeval, kui putukad on kõige aktiivsemad.