Hetkel segab pritsimisi kõikjal lõõtsuv tuul, mille tuntav temperatuur mõõdeti põhjapoolses Eestis lausa mõne miinuskraadi vääriliseks.

Ilmselgelt ei lähe keegi sellise tuulega pritsimislahust raiskama ja tuulega võitlema.

Veelgi olulisem! Mitmel pool Eestis ennustatakse lähiöödeks väga madalaid temperatuure, isegi võib kohati langeda alla 0 kraadi. Tõeline Eestimaa suvi.

Mitte minna külmaohuga pritsima (kui lubab alla 5 kraadi) õitsvat rapsi fungitsiididega, samuti suvirapsi või suviteravilja herbitsiididega. Need on hetkel kõige kriitilisemad kohad, millest võib saada väga suure kahjustuse.

Taliraps on jõudnud piirkonniti, peamiselt Lõuna-Eestis, õitsemisega nii kaugele, et aeg oleks alustada valgemädaniku tõrjega. Lahtistele õitele keemia pritsimine külmaohuga võib kahjustada sigimikku ja tolmukaid nii, et õied ei vilju.

Samuti on suviraps ja suviteraviljad, eriti oder, tundlikud, kui pritsimisele järgnev öö tuleb külm. Praegu pole umbrohud nii üle kasvanud, et paar päeva ootamist katastroofi tähendaks.

Taliteraviljades on lehed juba niigi igati täpilised ja kõrvetatud, seega ka nendes põldudes on soovitus end pisut tagasi hoida. Ka leheväetiste andmine on pritsimine.

 

Lisaks, kui mis tahes põhjustel on juba tekitatud põldudes mingi kõrvetus või kahju, ei ole tarvis minna kohe uuesti taimi turgutama ja aminohapete või leheväetistega pritsima. Pritsimisega ei ole tarvis pritsimiste pritsimist teha. Parem on lasta taimedel rahulikult ise taastuda ja stressist välja tulla ning siis jätkata mõne aja möödudes soovitud pritsiplaaniga.