Valgemädaniku tõrje talirapsipõldudes on hetkel kõikjal Eestis väga aktuaalne teema ja ilmastikutingimused haiguse arenguks on jätkuvalt soodsad – vihmavõimalust on lähinädalal pidevalt. Rapsi õitsemise ajal niiskus ja vihm vähemalt 3-4 päeva tõstab oluliselt nakatumise ohtu.

Tänu hoovihmavõimalustele on muidugi ka pritsimise ajastamine keerulisem, sest õitsvat taime ei tohi päeval pritsida ning samuti on limiteeritud võimalikkus ka ainult ajavahemikus 22:00-5:00.

Talirapsi pritsimine päikeseloojangul

Pritsimise planeerimisel väga arvestada kindlasti ilmaennustusega, et mitte olla olukorras, kus paduvihm tuleb koheselt pärast pritsimist peale ja peseb pritsimislahuse taimedelt maha.

Vihmakindluse tekkimiseks ehk vihmavaba aeg pärast pritsimist võiks olla efektiivseks tulemuseks vähemalt 1 tund.

Seega, kui on pritsimise ajal oht, et vihm võib peagi selga tulla, tuleks töö kohe ka lõpetada.

Õhtune kaste ja niiskus, mis tuleneb õhutemperatuuride jahenemisest, ei ole pritsimist takistav tegur. Küll aga võib niiske taimiku puhul pisut veekulu vähendada. Samas aga arvestada, et surve pritsides oleks ikkagi piisav ja piisk peenike, et oleks võimalik kõrges taimikus võimalikult rahulikult ja ka tavapärasest aeglasemalt sõita, et mitte kiskuda kaasa taimi ja lõhkuda taimikut.

Õhtune kaste ja niiskus põllus

Lisaks, kui pritsitakse õitsvaid taimi, ei ole soovitatav paagisegusse lisada ühtegi leheväetist – see võib mõjutada õitsemist, generatiivorganeid ja negatiivselt mõjuda saagile. Praegu talirapsi õitsemise ajal polekski pritsipaaki vaja lisada muud, kui valgemädaniku tõrjeks fungitsiid ja kõdra-peitkärsaka tõrjeks süsteemne putukatõrjevahend. Vähem on jällegi parem!

Talirapsi öine pritsimine