Uba on tasapisi hakanud kõikjal Eestis õitsema ning hernepõldudel, mis külvatud aprilli esimeses pooles, on samuti ilmunud esimesed valged iludused.

Hernes, külv aprilli alguses

Nüüd on hetk, kui kõrreliste tõrjeks on absoluutselt viimane aeg. Kõrreliste tõrjeherbitsiide tohib pritsida kuni liblikõieliste (näiteks etteulatuvalt mõeldes ka suvirapsi) õitsemiseNI, seega kui veel on vajadust, siis esimeste õite tulekuga tuleks ka kohe pritsimine ette võtta. Põhjus selles, et õitele ei tohiks pritsida keemiat, mis pole õitsemise ajal sinna sattuma mõeldud. Kahjustatud õite ulatust ei oska päris täpselt ette ennustada, kui pritsitakse liiga hilja.

Uba, külv 20.04.17

Herbitsiidi pritsimise vajalikkus otsustada muidugi vastavalt tuulekaera või orasheina rohkusele, sest liblikõieliste või ka suvirapsi seest on nende kõrreliste tõrje kõige odavam. Samuti ette mõeldes järgnevale kultuurile ja põllu puhtusele on igati vajalik ja efektiivne tõrje ette võtta. Nii mitmeski põllus on varasemalt juba kõrreliste tõrje tehtud, kuid nüüd on tärganud tuulekaera teine rinne.

Iga liblikõielise õit ei pea kartma ja pritsimist selle pärast ära jätma, sest herbitsiid ei hävita oa- või hernetaime, lihtsalt targem on õitsemise ajal taimi mitte valede asjadega häirida.

Mõte hea, kui nüüd ka pritsida saaks…