Oapõldudel haigustõrje ajastamine on praeguse ilmaga võtmeküsimus, sest nii šokolaadilaiksus kui ka laikpõletik on niisketes ja tuulistes oludes väga agressiivselt levimas. Mõned täpid ja laigud lehtedel on juba piisav põhjus, et haigustõrje esimesel võimalusel ette võtta. Sellisel juhul on võimalik veel kasutada jagatud pritsimist ja esimene tõrje teha poolnormiga. Teine pool fungitsiidi normist peab järgnema umbes 2-3 nädala pärast. Kindlasti ei tohi ka samade ilmaolude jätkumisel teist poolnormi vahele jätta või arvata, et haigusele on lõplikult pidur peale pandud. See võib lõppeda hiljem hoopis karmima haiguste levikuga, mis on hilisemas kasvufaasis veelgi ohtlikum, sest laikpõletik levib ka seemnetele ja kahjustab saagikvaliteeti.

Praegu haigustõrjega hilinemine võib kaasa tuua tõelise haiguste kahjustuse ja leviku. Tõrjumata šokolaadilaiksus hävitab kiiresti oataimede lehed ja fotosünteesiva pinna, mistõttu taimed lamanduvad, tekib hädaküpsus, mistõttu taim hakkab suretama õisi ja kaasneb saagilangus ning seemnete kvaliteedi kehvenemine. Laikpõletik nii varases faasis samuti hävitab lehekudet, kuid ootab ka võimalust esimestele arenevatele kaunadele levimiseks, mis omakorda takistab kaunade väljaarenemist ja kahjustab seemnete arengut ning hilisemalt ka kvaliteeti. Kahe haiguse koosmõjul võib saagikadu olla 50-70 %.

Kõik järgnevad pildid on tehtud ühelt põllult ning lehtedel on näha väga tugevalt lööbinud korraga nii šokolaadilaiksus kui ka laikpõletik. Selline olukord on juba tõeliselt hirmutav ja haigustõrje on efektiivne vaid kiire reageerimise ja maksimumnormiga.

Šokolaadilaiksus ja laikpõletik

Šokolaadilaiksus ja laikpõletik

Oa-laikpõletik

Šokolaadilaiksus ja laikpõletik

Niiskus ja vihmad on haiguste leviku põhjuseks ka hernepõldudes, kus sel aastal haigustõrje on vägagi vajalik. Varasematel aastatel pole kunagi nii selgeid laikpõletiku sümptomeid hernepõldudelt leidnud. Haiguste levik on praegu kiire ja agressiivne, seega saagi kaitsmiseks ja herne puhul ka lamandumise vältimiseks, on fungitsiidide kasutamine olulisem kui kunagi varem. Ka kollasel hernel, mis müüakse toiduks, hinnatakse visuaalset seemnete välimust. Laikpõletik on haigus, mis levib lehtedelt ja köitraagudelt kaunadele ja seemnetele ning rikub seemnekvaliteedi.

Laikpõletik hernel

Laikpõletik hernel