“Sel aastal saan ma rukkist rohkem massi ja kuivainet, kui maisist. Ei osanud lootagi nii head saaki liivastelt maadelt!” on põllumees, kelle põldudel viimastel päevadel rukki tervikkoristus käib, tõeliselt rahul. “Mais on praeguseks heal juhul nabani,” on vastus maisi praeguse kasvupikkuse kohta.

Lääne-Virumaal on kaks päeva rukki tervikkoristusel tööd teinud liikurhekseldi John Deere 8800i koos Kemper 390 Plus 9 meetrise töölaiusega heedriga. Hekseldamisel kasutati ka teramuljurit, mis praegu varases vahaküpsuses olevad rukkiterad kenasti purustab. Kõikidel põldudel kasutatakse ka HarvestLab kuivainemõõturit, mille alusel on võimalik adaptiivselt muuta hekslipikkust, doseerida silokindlustuslisandit ning kaardistada saak.

“Töökiirus selle heedriga võiks olla maksimaalselt 15 km/h, sellel tööl 820 hj masin saab väga lihtsalt hakkama,” kommenteerib hekseldi omanik masinat.

Koristusjõudlus on praeguse veoga umbes 7 ha tunnis ning hekslipikkus on 15 mm. Hekseldi lõikab rukkimassi umbes 2.kõrresõlme kõrguselt.

Hea saagikusega, keskmiselt 21 t/ha ja kuivaine sisaldusega 40-42 %, üllatas hübriidrukis `KWS Palazzo`, mille kogulämmastiku foon oli 120N ja kasvuaegne taimekaitse oli lihtne ja odav (herbitsiid, ühekordne fungitsiid, ripslaste tõrje).

Lisaks sellele, et tervikkoristus annab hea saagi, on rõõmustav ka see, et niimoodi saadakse ka maid kätte, kuhu taliraps külvata. See on kõigil üle Eesti hetkel kõige keerulisem ja kriitilisem teema, sest koristus ikka venib ja põldudel pole varane oder või talinisu, kuhu oli mõeldud talirapsikülv, veel ikka valminud. Antud põldudel hakkab rukkikõrde talirapsi peagi külvama Seed Hawk 800C.

Aitäh Viru Seeme ja Voore Farm Teenused!