Pisikesed herne- ja oataimed, mis praegu tärkamas, on hernekärsakatele väga maitsvad maiuspalad ning soe ilm meelitab näljaseid kärsakaid järjest enam liikvele. Kõikjalt Eestist tuleb teateid, et kärsakaid liblikõieliste põldudel nähtud on.

Jällegi saab soovitada, et esimese hernekärsaka nägemise peale ei pea koheselt pritsima tõttama, kuid pidevat seiret tegema peaks küll. Kui põllule minnes juba terve maapind pisikestest hallikas-pruunidest putukatest liigub ja elab, tuleb tõrje koheselt ette võtta, sest massilise rünnaku puhul on nad võimelised väikeste oa- ja hernetaimede maapealse osa täielikult hävitama.

Hernekärsaka kahjustus näeb põllul välja justkui oleks keegi käinud augurauaga leheääri sakiliseks lõikamas.

Hernekärsaka kahjustus

Leheääred kärsakal sakiliseks söödud

Tõrje teha kindlasti kontaktse insektitsiidiga, sest taimed on nii pisikesed, et süsteemsest insektitsiidist enamus jõuaks lihtsalt mullapinnale, mis oleks ilmselge raiskamine. Kontaktse insektitsiidiga pritsimine tasub ette võtta soojal ja päikselisel päevasel ajal, kui putukad on kõige aktiivsemad. Päikeseloojangul ja õhtul-öösel varjuvad ka putukad ning pritsimine pole nii tulemuslik ja kontaktse insektitsiidi puhul ei jää mingit järelmõju, vaid insektitsiid toimib ainult koheselt pritsimise hetkel.

Hernekärsakas näeb välja selline:

Hernekärsakas

Allikas: https://bugguide.net/