Soojad sügisesed õhumassid on taaskord kohale jõudnud ja ilmaennustus lubab oktoobrikuu teiseks nädalaks võrdlemisi sooja ilma. Päevased temperatuurid peaksid tõusma üle +10 kraadi ning öisedki ei tohiks plusskraadidest allapoole kukkuda. Ööpäevane keskmine temperatuur üle +5 kraadi on taimede kasvuks veel väga soodne.

Rapsitaim on vaeva näinud, et mullakamakast mööda kasvada

Kõik see tähendab, et talirapside pikkuskasv tuleb siiski uuesti fookusesse võtta, sest nädalajagu soojaid ja niiskeid ilmasid panevad talirapsid kindlasti mühinal edasi kasvama. Praegu ei ole kindel samuti see, mis oktoobri keskpaiga ilmad toovad.

Kui eelmisest kasvureguleerija pritsimisest on praeguseks möödas rohkem kui kolm nädalat, tasub teemasse tõesti tõsiselt suhtuda. Talirapsid, eriti varajased augusti alguse külvid, on kasvanud tõeliseks “kapsaks” ja taimede kasvujõud on tugev. Taimed on võimsad, kõrvuti olevate taimede lehed katavad üksteist ja mullapinda taimede vahelt ei paista – sellistel põldudel sunnib taimi pikkusesse kasvama ka teatav omavaheline konkurents.

Hilisemate külvide puhul võib küll taimik olla pisut tagasihoidlikum, kuid samamoodi, kui kasvureguleerimisest on möödas kolm nädalat ja rohkem, siis tasub põllule minna ja kasvukuhikuid kontrollida – kas taimed on hakanud end mullapinnalt kõrgemale nihutama.

Alati kontrollige talirapsi kasvu taimede pooleks lõikamisega, sest see annab kõige täpsema pildi põllu olukorrast.

Kasvukuhik muutunud piklikuks – pikkuskasv jätkub, vajadus uue reguleerimise järele (pilt varasematest aastatest)

Kasvukuhik “istub veel kinni”, ei ole muutunud piklikuks, vaid on ümara äärega

Kasvureguleerijate pritsimise kulunorm tuleks valida ikkagi põllupõhiselt ja taimiku järgi. Kui tegemist on suure lehemassi ja võimsate taimedega põlluga ei tohiks nüüd reguleerijate kulunormidega tagasi hoida – enam uuele ringile pritsima oktoobri lõpus vaevalt, et kellelgi soovi minna on. Poolik norm annab nö pooliku tulemuse.

Väiksema taimiku puhul võib kasutada küll väiksemaid norme, kuid igal juhul tuleb arvestada, et normis allaminek vähendab ka reguleerija toimeaega.

Pritsitiib pole reguleerija pritsimisel ulatunud ja seal on taim hiiglaslikuks kasvanud

Hiiglaslik rapsitaim, võrdluseks jalanumber 38