Üle Eesti on viimastel päevadel leitud lina-tähtöölase röövikuid ehk teisisõnu kohutavaid õgardeid. Leiud on peamiselt olnud oa- ja suvirapsipõldudelt, kuid kontrollima peaks kõiki kultuure teraviljast maisini.

Juba on nii mõnelgi pool jõutud ka pritsima ja mindud taimi päästma ning pritsimise ajal traktori esiraskusele kogunev mass on päris õudu tekitav.

Lina-tähtöölane meie tingimustes ei talvitu ja tavapärastel aastatel pole levik ka nii massiline olnud, kuid sel aastal kohati lausa masslevikus on “süüdi” kuumalaine ja soojad õhuvoolud. Liblikad saabuvad meile koos soojade tuultega Lõuna-Euroopast, alates mai teisest poolest kuni oktoobrini ning sobivates tingimustes muneb üks emane liblikas 500 kuni 600 muna, kuid võib muneda ka kuni tuhatkond muna.

Munadest kooruvad röövikud meie praegustes soojades tingimustes paari päevaga, seetõttu on väga oluline põldude seiret teha korduvalt mõne päeva tagant. Kui röövikuid on massiliselt, on nad võimelised hävitama väga kiiresti kõik lehed, kõdrad, varred, taimed… Isu on neil täitmatu.

Röövikud maiustavad kõigega, mis ette jääb

Tõrjeks sobivad väga hästi erinevad kontaktsed insektitsiidid, kuid oluline on pritsimisel röövikutele pihta saada. Tihtipeale asetsevad nad taimelehtede all või alumistel taimeosadel ning kuna taimik on juba nii suur, et igalepoole pritsimislahus ei pruugi ulatuda, siis võib vajalik olla ka süsteemsete lahenduste kasutamine. Igal juhul peaks veekulu olema ka piisav, arvestades taimede suurust ja ilmastikutingimusi.

Jälgida tuleb kasutatava insektitsiidi ooteaega, mis on erinevatel kultuuridel erinev ning see näitaja on leitav toote etiketil. Ooteaeg on vaheaeg ööpäevades taimekaitsevahendi viimase pritsimise ja saagi koristamise vahel.

Raskusele koguneb röövikuid

Kuigi oli juba tunne, et pritsimised on selleks hooajaks ühel pool, siis see halb üllatus oli veel kusagil varuks. Ärge jätke neid õgardeid tähelepanuta ja tõrjeta!