Juba niigi palju paksu pahandust teinud lina-tähtöölane on jätkuvalt toimekas – soojuse jätkudes on uue põlvkonna areng tõenäoline ja oht põldudele kestab. Lina-tähtöölase levik on suuresti sõltuvuses temperatuurist ning mida soojem on, seda kiiremini toimub moone.

Täiskasvanud lina-tähtöölane on liblikas, kes muneb sobivale toidutaimele, et munadest arenevatel röövikutel oleks koheselt võimalik hakata toituma ja kasvama. Pahandust teevadki röövikud, kes on tohutud õgardid ning põhimõtteliselt söövad kõike rohelist, mis teele ette jääb. Hullem veelgi on see, et röövikute jaoks pole mingi pingutus ka ühelt taimelt teisele kolida või ka pikemaid teekondi ette võtta.

Röövikud on sõltuvalt vanusest ja toidutaimest mitmevärvilised – rohelisest pruunini. Peale hävitustööd põldudel ehk küpsussööma ja täiskasvanuks saamist lähevad röövikud nukkuma. Tavaliselt toimub nukkumine mullas koos talvitumisega, aga kui nukud on paigutunud taimedele, tähendab see uue kohaliku populatsiooni suvist arengut.

Mitmelgi pool on põldudelt leitud rohekaid-heledaid võrgendmoodustisi-kookoneid – need ongi lina-tähtöölase nukud. Seega peagi on kookonist ilmumas uus liblikas, kes muneb uued munad ning uute röövikute ilmumine võib olla nädalapäevade küsimus.

Lina-tähtöölase nukud suvirapsikõtradel

Koristus on küll jõudnud juba pea poole peale ja röövikutele sobivat mahlast rohelist taime on järjest vähem, kuid ohus on veel jätkuvalt suviraps ja uba. Palju on liblikaid lendlemas olnud ka ristikupõldudel.

Siinkohal aga tekibki juba mure, sest lina-tähtöölane on sobivate soojade ilmade korral toimekas ja munemisvõimeline kuni oktoobrini, seega ohtu võivad sattuda ka taliviljad, eriti taliraps. Jõudu mööda tasub jälgida veel koristamata põlde ning kui ühel päeval taliraps lehestikku kasvatama hakkab, ei tasuks ka neid põlde tähelepanuta jätta.