Kalendri järgi algab kevad 20. märtsi hilisõhtul kell 23:58. Ilusat kevade algust kõigile! Tähistagu see kevad millegi hea ja veel parema algust!

Kevade lõhna on olnud õhus juba ammugi tunda, rändlinnud lendavad igapäevaselt parvedena üle taeva (loe: haned ja lagled juba tulevad), varakevadised lilled on ninad mullast välja pistnud ja õitsemagi läinud… Aga nagu igal aastal ikka, ega see talv nii kergesti ka alla ei anna. Ilm jätkub jahedana, vahelduvad vihmad ja lörtsisajud ning öökülmagi lubatakse nii mõnekski ööks.

Nüüd oleks küll tegelikult aeg, et põllud, mis siiani veel lume all on, võiksid tasapisi hakata välja sulama. Maa ei ole väga külmunud, seepärast hakkab lume all olevaid taimi nüüd haudumine ja vettimine järjest rohkem ohustama. Kevadised vihmasabinad sulatavad lund õnneks päris kiiresti.

Põld Järvamaal hakkab tasapisi lume alt välja sulama

Paljudes Eestimaa piirkondades pole aga lund juba mõnda aega olnud ja eks neil põldudel on kevadpäikese mõju juba ka näha. Taimelehed on muutunud lillakaks, valkjaks, kollakas-rohekaks. Põllud, mis alguses lume sulamise järgselt olid rohelised, on nüüd heledad ja laigulised. Sellist värvimuutust põhjustavad mitmed asjaolud, nagu kevadpäikese intensiivsus, toitainete vähesus ja tekkiv puudujääk, öökülmad ja temperatuuride kõikumised. Samuti on pärast lume sulamist põldudel võimendunud ka taimehaigustest nakatunud ja sügis-talvel kahjustunud taimelehtede kolletumine ja hävimine.

Kui lumi on sulanud ja päevased temperatuurinäidud tõusevad võib ametlik väetamise alustamise luba tunduda ahvatlev ja kannatus katkeda, aga siiski praegu on ilmselgelt liiga vara. Tihtipeale katkeb kannatus ka väetisekülvikuga lehvivat naabrit põllul nähes, kuid otsus väetamise alustamiseks peaks ikka oma põldude olukorra järgi tulema.

Eks kehtib ka sel aastal tõetera Kolga-Jaanist: tark ei torma ja loll jääb alati hiljaks!

Talioder Põlvamaalt tervitab kaasvõitlejaid ja soovib head kevade algust!